Utrechtse Nacht van de Filosofie

18
apr
2024

Utrechtse Nacht van de Filosofie

Uitverkocht
Utrechtse Nacht van de Filosofie
Moeten we de chaos omarmen of bedwingen? Met o.a. ethicus dr. Jeroen Hopster en literatuurwetenschapper prof. Kiene Brillenburg Wurth.

We delen de natuur op in overzichtelijke hokjes, maken regels en wetten, ordenen onze gedachten en laten het liefst niks aan het toeval over. We proberen met alle macht grip te krijgen op de chaos om ons heen en in onszelf. Tijdens de Utrechtse Nacht van de Filosofie laten we de touwtjes vieren. Wat is chaos eigenlijk? En wat als we haar zouden omarmen in plaats van bestrijden?

Met filosofen uit Utrecht en omstreken onderzoeken we in een wervelende show de chaos om ons heen en in onszelf. Dr. Niels van Miltenburg vraagt zich af of filosofie ons kan helpen om orde in de chaos te scheppen (of juist niet), we gaan in gesprek met prof. Joel Anderson (UU) en prof. Sanneke de Haan (UU) over hoe je binnenwereld zich verhoudt tot de buitenwereld, en dr. Niels Martens (UU) ontrafelt (een stukje van) het universum: volgt de wereld de wetten van de natuur? Verder op het programma: dr. Jeroen Hopster (UU) over toeval, prof. Kiene Brillenburg Wurth (UU) over de Zhuangzi en het Taoïsme, muziek van singer-songwriter Tim Koehoorn, en toneelschrijver Jibbe Willems sluit af met een ultieme poging een rode draad in de avond te ontdekken.    

In samenwerking met het departement Filosofie en Religiewetenschap (UU) en het Descartes Centre (UU).

Sprekers

Datum & tijd
Donderdag 18 april 2024 (20:00-22:00)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Uitverkocht
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

Utrechtse Nacht van de Filosofie

De Utrechtse Nacht van de Filosofie daagt je uit om jezelf, anderen en de wereld om je heen kritisch te bevragen.