Prof. dr. Henriette de Swart

Henriëtte de Swart is sinds 1997 hoogleraar Franse Taalkunde aan de Universiteit Utrecht. Ze is directeur van de Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap en als semanticus verbonden aan het Utrecht Institute of Linguistics OTS. Ze doceerde aan de prestigieuze Stanford University en werkte mee aan het opzetten van de studierichting technische cognitiewetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Haar onderzoek richt zich met name op semantiek: de studie van betekenis van natuurlijke taal. De relaties tussen vorm en betekenis van taal en taalbetekenis en taalgebruik staan daarin centraal. Ze is auteur van het veelomvattende, inleidende boek Introduction to Natural Language Semenatics.

hgroup

Lezingen van deze spreker
Datum:
15.05.11
Acht wetenschappers onderzochten voor Studium Generale de wetenschap van tijd. De objectieve, gemeten tijd en de subjectieve, beleefde tijd botsen nogal eens. Kunnen ze wel allebei bestaan? Of zijn ze hetzelfde?
Datum:
30.03.11
De manier waarop mensen zich uitdrukken in de taal, zegt iets over hoe mensen tijd ervaren. Dat zie je aan metaforen die gebruikt worden om tijd te beschrijven. De taalgebruiker drukt zich op een bepaalde manier uit en zegt zo...