Wanneer wetenschap politiek wordt

18
mrt

Wanneer wetenschap politiek wordt

Strijd om het gelijk
Beleidsmakers raadplegen wetenschappers over stikstof en CO2. Waar ligt dan de grens tussen wetenschap en politiek? Met wetenschapssocioloog dr. Willem Halffman.

Onzekerheid is inherent aan de wetenschap. Maar ondertussen moeten er politieke besluiten genomen worden die vaak niet kunnen wachten. De gevolgen van die besluiten zijn niet mis: bouwprojecten die maanden komen stil te liggen door nieuwe PFAS-richtlijnen, of de uitspraak van de Hoge Raad over stikstof die direct raakt aan het bestaan van alle boeren in Nederland. Hoe bepalen beleidsmakers en wetenschappers wat giftig is? Waar ligt de grens tussen zinvolle voorzichtigheid en onnodig opgeklopte angst?

Wetenschapssocioloog dr. Willem Halffman (RU Nijmegen) onderzoekt het spanningsveld tussen wetenschap, politiek en samenleving. Hoe zorg je er als wetenschapper voor dat beleidsmakers luisteren naar je adviezen? Wanneer wordt wetenschap politiek?

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 18 maart 2020 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol
Direct in je agenda

Over deze serie

Strijd om het gelijk

Hoe werkt de strijd om het gelijk in wetenschap en daarbuiten? Een serie over het halen van gelijk als de belangen uiteenlopen, er veel op het spel staat en het machtsverschil groot is.