AFGELAST! Science Café - Massahysterie

18
okt
2021

AFGELAST! Science Café - Massahysterie

Science Café Utrecht
Criminoloog dr. Bouabid, filosoof Van Schuppen en mediawetenschapper dr. Hassler-Forest over de dunne scheidslijn tussen bezorgdheid, angst en massahysterie.

WEGENS ZIEKTE KAN DEZE AVOND NIET DOORGAAN! We verzetten het naar 7 maart 2022.

Een 'tsunami' aan vluchtelingen zou ons land overspoelen en een groot pedofielennetwerk heeft het gemunt op onze kinderen. Cijfermatig is er geen enkel bewijs voor, en toch maakt het mensen bang. Het past in een traditie van collectieve angst, die ver teruggaat. Denk bijvoorbeeld aan de angst voor heksen in de vroegmoderne tijd, voor satanisch ritueel misbruik in de jaren 80, en voor de verdorven invloed van rock- of rapmuziek en video games op tieners in de jaren 90. Of denk aan het hamsteren van wc-rollen en andere boodschappen aan het begin de coronacrisis. Is het echt paniek om niks of zit er meer achter? Welke rol spelen de media of politici in het verspreiden van verhalen die ons bang maken?

We gaan in gesprek met criminoloog dr. Abdessamad Bouabid (EUR), filosoof Linde van Schuppen (RU) en mediawetenschapper dr. Dan Hassler-Forest (UU). Cabaretière Janneke Jager verzorgt als zingende columniste een intermezzo op haar ukelele.

I.s.m. TivoliVredenburg.

Let op! Toegang tot dit event krijg je alleen via een entreeticket én een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs). Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl. Het coronatoegangsbewijs kun je laten zien met de CoronaCheck-app of op papier.

Sprekers

Datum & tijd
Maandag 18 oktober 2021 (20:30-22:00)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Zie ook
Direct in je agenda

Over deze serie

Science Café Utrecht

Is empathie de oplossing voor al onze maatschappelijke problemen? Hoe houden we massahysterie in toom? Zijn verslavende pijnstillers echt zo gevaarlijk? En waarom vinden we ouder worden vaak zo lastig? In vier nieuwe Science Cafés gaan we dit najaar met wetenschappers in gesprek over vragen die ons allemaal aangaan. Kom ook en discussieer mee.