Studiepunten verdienen bij SG!

Twee cursussen, 12 lezingen: denk mee over complexe vraagstukken die een interdisciplinaire aanpak nodig hebben!
Leestijd 1 minuut — Ma 23 november 2020

Dit voorjaar organiseert Studium Generale weer twee programma's, te volgen voor alle studenten, waarvoor 7,5 ECTS te verdienen zijn op niveau 3. De cursus ‘Wetenschapsfilosofie’ (202000030) is een interdisciplinaire cursus georganiseerd in samenwerking met de faculteit Sociale wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen. En de cursus ‘Duurzaamheid als wereldbeeld’ (GEO3-5004) organiseren we in samenwerking met de faculteit Geowetenschappen. Je kunt je nog inschrijven voor de cursussen t/m 29 november 2020, en tijdens de na-inschrijvingsdagen op 25 en 26 januari 2021.

Duurzaamheid als wereldbeeld

Het duurzaamheidsevangelie krijgt wereldwijd steeds meer volgers. Maar ondanks de miljoenen mensen die wereldwijd de straat op gaan voor een beter klimaat, boeken we nauwelijks vooruitgang. De mondiale CO2-uitstoot is het afgelopen decennium zelfs gestegen. Wie of wat houdt ons tegen? En hoe doorbreken we de impasse? In deze reeks onderzoeken we met wetenschappers waar de weerstand zit. Welke invloed hebben klimaatsceptici en complotdenkers op het klimaatdebat? Hoe voedt de industrie onze autoverslaving? En waarom zijn milieuactivisten hun leven vaak niet zeker? Over lobbyisten, twijfelzaaiers en het recht van de rijkste. Schrijf je direct in.

Wetenschapsfilosofie

De wetenschap is een lange zoektocht naar samenhang, regelmaat, wetmatigheden, naar oorzaak-gevolg-relaties. Van het een komt het ander. Er valt geen mus van ’t dak zonder reden. Maar als die samenhang zo complex is dat je er geen zicht op hebt? Dat het grotere plaatje uit beeld raakt? Onderkennen dat sommige problemen ingewikkelder zijn dan we denken kan helpen nieuwe oplossingen te vinden. Denken in ‘complexe systemen’ betekent denken langs lange draden. In de zesdelige serie The bigger picture laten experts uit verschillende vakgebieden hun licht schijnen op een aantal van deze systemen. Van het brein en het 'exposoom’, tot het rechtssysteem en het klimaat. Hoe helpt het denken in complexe systemen ons de werkelijkheid beter te begrijpen? Schrijf je direct in.

Problemen met inschrijven?

Inschijven gaat via Osiris. Problemen met inschrijven? Dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld doordat het je derde vak is die periode en daar speciale regels voor zijn bij jouw faculteit. Meestal kan het probleem verholpen worden door contact op te nemen met je studiepunt.