Voeding en gezondheid

Dossier
Wat je eet ben je zelf. Welke invloed hebben voedselkeuzes op onze eigen gezondheid en die van de planeet?

Is pure chocola nu goed of niet? Hoe zit dat met verzadigde vetten? En al het eten dat we weggooien; hoe kunnen we ons eetpatroon verduurzamen? In dit dossier worden de relatie tussen voeding en gezondheid, maar ook culturele en psychologische fenomenen belicht.

Er zijn ook lezingen gegeven, gelieerd aan dit dossier (zoals de volledige Lezing: Feeding the city).

Meer lezing terugzien of live lezingen kijken? Kijk bij video's.

 

Blogs

Eten als een holbewoner, koolraap kopen van een lokale boer en E-nummers in de verdomhoek. Voedseltrends vieren hoogtij. Hoe krijgen ze voet aan de grond?
Innige banden tussen wetenschap en industrie doen het vertrouwen van de consument geen goed. Is dat terecht?
Niet iedereen maakt zich druk over eten. Niet iedereen kan zich dat namelijk permitteren. Hoe groot is de voedselverwarring als je moet leven van een minimum inkomen?
Als je gezonder wilt eten helpt het om de etiketten van producten te lezen. Maar om die te begrijpen moet je eigenlijk gestudeerd hebben. Meer informatie is niet altijd beter.
Wat zeggen de woorden waarmee we ons eten beschrijven?
Weet wat je eet: van superfoods tot oerdieet
Een gezond vorkje prikken, in plaats van onder het mes gaan
Net zoals veel onderwerpen rondom voeding en gezondheid roept voedselallergie veel vragen op bij wetenschappers, maar ook bij het publiek.
Het is de afgelopen weken in de reeks Framing Food duidelijk geworden dat het moeilijk te zeggen is wat een gezond product is.
Waarom is gezond eten en op gewicht blijven toch zo moeilijk?
Gemiddeld eet een Nederlander per jaar onder andere zo'n 110 broden, 200 appels, 100 kilo vlees en drinkt men 500 liter bier (dit getal wordt waarschijnlijk aardig opgekrikt door studenten).
Waarom heb je vaak zin in zoet na het avondeten, heb je dan nog honger?
Wist je dat een kat eigenlijk een ‘moordenaar’ is? Het dier doodt ongeveer vijftig muizen en vogels per jaar.
Gezondheidsfanaten, Bourgondiërs, groene consumenten (organics), foodies, en 'dumpster divers' (zij gaan vuilnisbakken af op zoek naar eten): allemaal extreme soorten van voedingsconsumenten.
In 1567 schilderde Pieter Brueghel de Oude 'Luilekkerland': een sprookjesland vol overvloedig eten en drinken, met volgevroten mensen, vlaaien op de daken en wandelende gebraden varkens.
Sinds het ontstaan van de eerste steden is er een nauwe band met de stad en landbouw. Sterker nog, landbouw maakte het ontstaan van steden überhaupt mogelijk.
Vijf tips voor een duurzaam voedselsysteem

Reeksen