Nieuws

8 mei 2017

Maak je niet dik

Waarom wordt de een snel dik en de ander niet? Onze genen spelen hierin een cruciale rol. Daarom komen meisjes in de puberteit ook sneller aan dan jongens.

Waarom lijken jongens in de puberteit alles te kunnen eten zonder aan te komen, terwijl meisjes in dezelfde leeftijd erg op hun eten moeten letten? In een artikel in Trouw legt prof. Jaap Seidell uit dat dit heeft te maken met het verschil in energiebehoefte in deze ontwikkelingsfase. Jongens maken dan namelijk extra spierweefsel aan terwijl meisjes een vetvoorraad aanleggen. Die extra spieren hebben veel meer energie nodig, vandaar dat puberjongens makkelijker een extra avondmaaltijd aan calorieën kunnen eten.

Een verschil in genen tussen jongens en meisjes is hier de ‘boosdoener’ maar dat heeft ook een goede verklaring. Tot de laatste vijftig jaar was het namelijk noodzakelijk dat vrouwen een flinke energiereserve hadden om goed een zwangerschap door te komen en borstvoeding te kunnen geven, ook in tijden van voedselschaarste. Tegenwoordig is er in Nederland geen voedselschaarste meer, maar onze genen hebben zich nog niet aangepast om de nieuwe omstandigheden. In zijn lezing ‘Dik, dikker, dikst’ gaat prof. dr. Sander Kersten (Moleculaire Voeding, Universiteit van Wageningen) in op de rol van onze genen in de aanleg om aan te komen. Kijk zijn lezing hier terug.

Studium Generale
Copyright Studium Generale
Doorplaatsen uitsluitend met toestemming en onder vermelding van link en auteur.

Gerelateerde blogs

Gemiddeld eet een Nederlander per jaar onder andere zo'n 110 broden, 200 appels, 100 kilo vlees en drinkt men 500 liter bier (dit getal wordt waarschijnlijk aardig opgekrikt door studenten).
Heb je het idee dat je steeds meer dikke kinderen ziet? Dat kan kloppen.
Internationale toponderzoekers praten over de vraag of taal een kwestie is van leren en ontwikkelen, of juist diep verstopt zit in onze genen.

Delen