23 november 2017

Studiepunten in blok 3

Zoom in en ontdek meer! Maar liefst 2 vakken die studenten uit alle richtingen kunnen volgen in de avonduren. Het gaat om de serie ‘Duurzaamheid als wereldbeeld’ en ‘Wetenschapsfilosofie’.

Kijk jij graag over de grenzen van disciplines? Dan zijn de studiepuntcursussen die we organiseren i.s.m met faculteiten iets voor jou. Je kunt je tijdens de na-inschrijvingen (22 en 23 januari) weer aanmelden.

Duurzaamheid als wereldbeeld (Osiriscode GEO3-5004)

De lezingen vinden plaats op dinsdagavonden in de Aula van het Academiegebouw. Acht weken lang kijken we met experts vanuit verschillende disciplines naar de verhalen achter ons consumentengedrag. Een uitgelezen kans om kennis op te doen buiten je vakgebied en te leren denken vanuit een interdisciplinair perspectief. De kennis die je opdoet verwerk je in korte reflectieverslagen en een eindessay. Deze cursus is i.s.m. Geowetenschappen.

Het thema dit jaar is de impact van een duurzame levensstijl. We willen allemaal ons steentje bijdragen, maar duurzame keuzes maken blijkt niet zo makkelijk als gedacht. Maar wat is daadwerkelijk de impact van jouw groenere keuzes? Hebben sommige initiatieven misschien ook onverwachte bijwerkingen? Leggen we met de nadruk op ‘ethisch consumeren’ de druk te veel bij het individu? Moeten we niet gewoon minder willen kopen en hebben?

Wanneer: periode 3, dinsdagavonden 20:00 – 21:30
Inschrijven: Nog mogelijk tijdens de na-inschrijving. Maandag 22 en dinsdag 23 januari 2018
Niveau: categorie 3 (Bachelor Gevorderd).

Wetenschapsfilosofie: Zwarte zwanen (Osiriscode 201700030)

Een kritische wetenschapper, zei filosoof Karl Popper, moet niet op zoek gaan bevestiging van bestaande kennis. Beter is het om te zoeken naar het tegendeel. Zwanen zijn wit, dat weten we al – kijk maar om je heen. Wie tot meer inzicht wil komen, moet durven twijfelen aan zijn eigen veronderstellingen. Daag jezelf uit. Stel jezelf dus de vraag: Zijn er ook zwarte zwanen? Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wetenschappers zijn zich niet altijd bewust van de veronderstellingen die hun onderzoek sturen. Bovendien laten de dominante ideeën in een vakgebied, de witte zwanen, zich niet zomaar aan de kant zetten.

Acht lezingen over dwarse denkers en ideeën in de wetenschap. Over oude en nieuwe paradigma's in de psychiatrie, natuurkunde en geschiedenis. Wat brengt wetenschappers aan het twijfelen over gevestigde theorieën? Wanneer gaan ze tegen de consensus in en welke hindernissen komen ze dan tegen? Wat zijn de 'zwarte zwanen' van nu? Tegendraadse wetenschappers als inspiratiebron voor iedereen op zoek naar een open mind.

Wanneer: periode 3, woensdagavonden 20:00 – 21:30
Niveau: categorie 3 (Bachelor Gevorderd).

Studium Generale