Nieuws

13 maart 2017

Wetenschap in verkiezingstijd

Woensdag zijn de verkiezingen. Over wetenschap is tot nu toe weinig te horen. Wat weten we wel?

Woensdag is de dag die je wist dat ging komen: we mogen naar de stembus. Velen dubben nog over de juiste keuze. In de verkiezingscampagnes en in de berichtgeving daaromheen gaat het voornamelijk over migratie en de ‘Nederlandse identiteit’. Een aantal andere onderwerpen blijven onderbelicht, maar zijn wel belangrijk. Eén daarvan is wetenschap. Op de Kennis van Nu en op Nemo Kennislink nemen journalisten de partijprogramma’s onder de loep. Wat blijkt? Wetenschap speelt nauwelijks een rol in de visie en plannen van de meeste partijen. Bij de PVV lijkt wetenschap een linkse hobby die valt onder het kopje ‘enz’. In hun beruchte a4-tje staat “Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep, enz.” Een aantal partijen noemt wel wetenschap, maar met een partijtint. Zo wil de VVD samenwerking tussen bedrijfsleven en wetenschap. De enige partij die spreekt over concrete bedragen die richting de academie gaan is D66, die wil een miljard extra investeren in (fundamenteel) onderzoek en dat laten doorgroeien tot 1% van het BBP.

Tijdens de verkiezingen en debatten is er misschien weinig aandacht vanuit de politiek voor de wetenschap, maar de vanuit de wetenschap is er wel veel aandacht voor de verkiezingen. Zo zouden politici inzichten kunnen gebruiken uit de neurobiologie blijkt uit deze lezing van neurowetenschapper dr. Ben Seymour. Ook wij dragen ons steentje bij. Aan de vooravond van de verkiezingen kijken we met politiek filosofen dr. mr. Irena Rosenthal (UvA) en prof. dr. Evert van der Zweerde (RUN) naar het lijsttrekkersdebat op 14 maart. Zij analyseren deze avond de campagnes, retoriek en staat van de democratie. Kom je ook naar dit Filosofisch Café?

Studium Generale
Copyright Studium Generale
Doorplaatsen uitsluitend met toestemming en onder vermelding van link en auteur.

Gerelateerde blogs

De neurobiologie van het maken van een keuze
Wat betekent het voor wetenschappelijke objectiviteit als de mens de mens onderzoekt? Ligt het gevaar van politieke correctheid en sympathie voor de underdog op de loer?
Tot 2002 had gemiddeld 80% van de Nederlandse bevolking vertrouwen in de politiek. Daarna kwam een abrupte daling in het politiek vertrouwen.

Delen