Science Café Utrecht

Komt dat zien, komt dat horen

Niets zo veelzijdig als de mens. We zijn graag samen: op de werkvloer, thuis en bij sportwedstrijden en concerten. Maar we zien onszelf ook als individuen met eigen passies, verlangens en een uniek verleden. Mensen leven het liefst in vrede en doen aan liefdadigheid, maar kunnen ook wraakzuchtig, jaloers en wreed zijn. In het Science Café leggen we de mens onder de loep.

Schuif aan voor interviews & columns, en laat je verrassen door vernieuwende inzichten vanuit verschillende vakgebieden over deze vreemde, maar fascinerende soort.

Ga naar www.sg.uu.nl/sciencecafe voor de actuele line-up. NTRs De Kennis van Nu zendt deze avond uit op Radio 5 vanaf 21.00 uur.

Discussieer mee via #SCU

Geweest

De maakbare mens - 1 september

De mens lijkt maakbaarder dan ooit. Met techniek die steeds intiemer wordt, onderwijs als vormingstool, onze weefsels in biobanken en ontwikkelingen in de genetica. Maatschappelijke maakbaarheid is uit, persoonlijke maakbaarheid is in. Maar hoe beïnvloedbaar is ons innerlijk en uiterlijk? En heeft dat geen maatschappelijke consequenties? Te gast zijn dr. Annelien Bredenoord (Associate Professor Medische Ethiek in het UMC Utrecht en lid van De Jonge Akademie), dr. ir. Rinie van Est (Rathenau Instituut en TUe) en prof. dr. Peter van Lieshout (Theorie van de zorg, UU en raadslid WRR).

Wraak - 20 oktober

Wraak is één van de meest controversiële emoties van de mens. Volgens sommigen is het irrationeel, over-emotioneel en een verspilling van energie. Maar voor anderen is het een uiting van een oeroud menselijk instinct, een noodzakelijk overlevingsmechanisme. Zijn er dan ook wraaklustige apen?

Wraak speelt een belangrijke rol, van kleine conflicten als burenruzies, tot crimes passionels en zelfs oorlogen en terrorisme. Waar komt deze sterke behoefte vandaan en is wraak echt zo zoet zo als het in gedachten vaak lijkt? Hoe kunnen we omgaan met wraakgevoelens? Met dr. Lucien van Liere (Religiewetenschappen, UU), prof. dr. Frans Koenraadt (Forensische Psychologie en Psychiatrie, UU) en dr. Anne Overduin-de Vries (Gedragsbiologie, UU)

Lust - 8 december

Sex sells, maar we doen er wel vaak geheimzinnig en ongemakkelijk over. Daarom gaat dit Science Café over één van de zeven hoofdzonden: lust. De ongewenste afgeleide van de voortplantingsdrift en het verlangen naar het verbodene. Maar in de huidige tijd is lust toch geen zonde meer? Welke rol speelt lust in onze cultuur en samenleving en andersom: kan lust los gezien worden van de seksuele moraal in de huidige westerse maatschappij? Zijn er verschillen in lustgevoelens tussen man en vrouw? Wat kunnen we leren over onze eigen lust en de rol die lust speelt in ons gedrag door naar voorbeelden te kijken in literatuur? Met prof. dr. Jack van Honk (Experimentele Psychologie, UU), prof. dr. Ine Vanwesenbeeck (Gedragswetenschappen, UU) en prof. dr. Maarten van Buuren (Moderne Letterkunde, UU).

Blogs

vrijdag 9 januari 2015
Alles is maakbaar, maar niet alles is wenselijk
vrijdag 2 januari 2015
Ik zie mijn vingers de titel van de IS video intikken

Delen