Culturele Zondagen Colleges

Kennis voor Utrecht

Dit najaar kan je op twee zondagen je kennis bijspijkeren bij het Culturele Zondagen College – een samenwerking tussen Culturele Zondagen en de Universiteit Utrecht.

Dr. Katell Lavéant, expert Franstalige (vrolijke) cultuur, spreekt over spot en parodie in de Middeleeuwen. Zijn er parallellen te trekken met parodie van nu, op internet en in sociale media? Ontwikkelingspsycholoog prof. dr. Chantal Kemner onderzoekt hoe het babybrein sociaal wordt. Welke effecten heeft dit op jonge kinderen en uiteindelijk zelfs adolescenten?

ZONDAG 18 OKTOBER

Alles kids: Sociale baby, sociaal mens?
Prof. dr. Chantal Kemner (Ontwikkelingspsychologie, UU)
13.30 tot 14.30 uur. Balzaal, Winkel van Sinkel

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor jou als mens. In het eerste levensjaar ontwikkel je je sneller, dan je daarna nog ooit zult doen. Je hersenen worden in korte tijd drie keer zo groot. Daarom kan een baby in het begin alleen slapen en huilen, maar al snel ook lachen, op emoties reageren, zitten en kruipen. Prof. dr. Chantal Kemner doet onderzoek naar deze cruciale periode en verschillende prikkels die hier invloed op hebben. Zo is ouder-kind liefde de sterkste vorm van liefde die er is. Die zorgt voor grotere overlevingskansen van kinderen. Welke rol speelt breinontwikkeling hierin en wat als het niet goed gaat? Hoe ontstaan daaruit gedragsstoornissen?

GEWEEST

ZONDAG 6 SEPTEMBER
UITFEEST: Viral in 1500
Dr. Katell Lavéant (Franse literatuur, UU)
13.30 tot 14.30 uur. Tuinzaal, Winkel van Sinkel

Via internet en social media bereikt ons dagelijks een eindeloze stroom grappige plaatjes, spottende filmpjes en komisch bewerkte foto's. Ook op televisie blijven Koefnoen en Draadstaal onverminderd populair. Het is nooit anders geweest. Al in de Middeleeuwen en vroegmoderne tijd waren mensen dol op parodie, in literaire teksten en in openbare optredens tijdens feesten en festivals.

In dit Culturele Zondagen College gaat dr. Katell Lavéant op zoek naar de karakteristieken van parodie, toen en nu. Waarom bespotten we het serieuze zo graag? Hoe zorgt dit ervoor dat we ons verbonden voelen? Lees het verslag.

Leestips

  • Hoe zag vrolijkheid en humor eruit in de Lage Landen in de vroegmoderne tijd en wat is daar nu nog van terug te vinden in onze samenleving? Hoe zag de platte humor eruit en wat vond men grappig? Dr. Katell Lavéant bij radio-programma De Ochtend over haar onderzoek naar de vroegmoderne vrolijke cultuur. 20 mei 2015.

Blogs

maandag 7 september 2015
Humor kan groepen uit elkaar drijven, maar ook verbinden. Hoe werkt dat?
vrijdag 25 juli 2014
Reclames op tv werken wel degelijk

Delen