Healthy Urban Living

Wel de lusten, niet de lasten

Wereldwijd trekken mensen en masse naar de stad. Grijze woontorens en smog creërende files zijn steeds vaker realiteit. Hoe houden we steden met zoveel bewoners toch gezond? Wat zijn de gevaren en uitdagingen? De woonomgeving, het 'buiten', heeft sterke weerslag op het 'binnen': lichaam en geest. Stedenbouw, openbare ruimte, techniek en architectuur kunnen dus een belangrijke rol spelen.

Topwetenschappers uit binnen- en buitenland schetsen droombeelden en doemscenario’s en buigen zich in vier lezingen over stadse thema’s in relatie tot gezondheid en welzijn. In samenwerking met het Utrechtse onderzoeksprogramma Healthy Urban Living (www.uu.nl/hul) en Rabobank Utrecht.

De lezingen zijn in het engels.

DINSDAG 15 SEPTEMBER
Fit in the City
Even een rondje hardlopen of op de fiets naar kantoor – dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als we de openbare ruimte zo vormgeven dat zij uitnodigt tot bewegen en gezond eten, is het probleem dan opgelost? Met prof. Terry Huang (Public Health, City University of New York) en prof. dr. Hans Brug (Epidemiologie, VU Amsterdam).

DINSDAG 20 OKTOBER
It’s in the Air
De hoeveelheid fijnstof is in veel westerse steden te hoog. Hoe zorgen we dat milieu en mens beschermd worden en tegelijkertijd de stad goed bereikbaar blijft voor verkeer? Met prof. Jordi Sunyer (Environmental Epidemiology, University Pompeu Fabra Barcelona) en prof. dr. Bert Brunekreef (IRAS, UU).

DINSDAG 17 NOVEMBER
Urban Stress and Happiness
Drukke straten, weinig groen. De overbevolkte metropolis kan beklemmen. Terwijl deze ook veel kansen biedt voor sociale contacten en vermaak. Wat is de relatie tussen stadse stress en geluk? Met dr. Mazda Adli (Psychiatrie, UMC Charité Berlijn) en prof. dr. Meike Bartels (Biologische Psychologie, VU Amsterdam).

DINSDAG 15 DECEMBER
Mind the Gap
In elke stad zijn er welvarende en achterstandswijken, maar de groeiende ongelijkheid hiertussen is voor niemand gezond. Hoe kunnen we dit patroon doorbreken? Met prof. Margaret Whitehead (Public Health, University of Liverpool) en prof. dr. Karien Stronks (Sociale Geneeskunde, AMC/UvA).

Leestips

Algemeen

  • Kunnen steden te groot worden? Megasteden wereldwijd hebben last van groeipijnen, dat gaat ten koste van de inwoners. BBC Future, 3 april 2015.
  • Animaties die prachtig laten zien hoe in 200 jaar tijd Sao Paulo, Parijs en L.A. uit hun voegen zijn gegroeid. 'Visualizing 200 Years of Urban Sprawl', Citylab.com, 3 april 2014.
  • Utrecht Groen en Gezond (2014), Architectuurcentrum Aorta zet met deze publicatie een stap naar een groenere en gezondere stad. Daarin wordt verkend wat dat betekent voor de inrichting van de stad (ontwerp), welke partijen daarin zouden kunnen acteren (rollen) en hoe dat betaald wordt (kosten en baten).

Voeding en beweging

  • Verslaggever Arjan Veelen woont in St. Louis en schrijft voor de Correspondent over zijn ervaring. Dit keer over afstanden overbruggen in Amerikaanse steden. "Amerikanen lopen niet, is het cliché. Dat Amerikanen wel heel graag willen lopen, is minder bekend. De laatste jaren is 'walkability' het toverwoord voor Amerikaanse steden. De twintigste eeuw was de eeuw van de auto, de eenentwintigste eeuw moet de eeuw van de voetganger worden." De Correspondent, 7 april 2015.
  • Lopen doen we überhaupt steeds minder, het is een luxe geworden en dat is zorgwekkend. The slow death of purposeless walking, BBC News, 1 mei 2014.
  • De website van dr. Terry Huang.

Vervuiling

Mentale gezondheid van stadsbewoners

Ongelijkheid

 

Blogs

woensdag 16 december 2015
Arme mensen zijn ongezonder, maar dat is zeker niet hun eigen schuld. Armoede, bestaande machtsstructuren en de toegang tot gezondheidszorg hebben grote invloed.
donderdag 19 november 2015
Is Utrecht echt een gelukkige stad? Dat hangt hangt per inwoner af van meerdere factoren zoals je kindertijd, persoonlijkheid, levensgebeurtenissen, urbanicity en genen.
dinsdag 27 oktober 2015
Gesjoemel met luchtvervuiling brengt je gezondheid in gevaar
woensdag 16 september 2015
De omgeving speelt een cruciale rol bij het tegengaan van obesitas

Delen