Movies & Science

Anders kijken, meer zien

In vier filmavonden reis je naar de uithoeken van de aarde en de wetenschap: van klimaatextremen in Antarctica tot het grootste experiment ooit in Genève. En van virussen die gezondheid en maatschappij bedreigen, tot nieuwe energiebronnen die onze ecologische voetafdruk kleiner maken. In hoeverre is dat wat je op het witte doek ziet haalbaar, wenselijk en waar? Duik met wetenschappers de bioscoop in en discussieer mee over de implicaties van een veranderende wereld aan de hand van inspirerende films en documentaires die je gezien móet hebben. Over een dodelijke pandemie, smeltende poolkappen, onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, en de Large Hadron Collider als één van de grootste investeringen ooit terwijl de kans bestaat dat ze niets op gaat leveren… Ziet de wetenschap oplossingen voor deze wereldwijde problemen? Geen beter seizoen voor lange film- en discussieavonden dan de herfst, dus kom naar het filmtheater dit najaar!

Deze filmavonden worden georganiseerd i.s.m. filmtheater ’t Hoogt en met de faculteit Bètawetenschappen.

Zeker weten dat u plek heeft? Kaartjes via www.hoogt.nl (50 cent transactiekosten). Vlak voor tijd kunt u ook gratis een kaartje halen bij de filmkassa, maar dan kan de zaal al vol zijn.

GEWEEST

MAANDAG 7 SEPTEMBER
Contagion - Virussen & vaccins
In de film Contagion waart er een zeer besmettelijk virus rond. Medische onderzoekers en volksgezondheidsmedewerkers proberen de ziekte uit alle macht te identificeren en bestrijden. Sociale chaos volgt door de pandemie, maar kan de introductie van een vaccin redding brengen? In het 'echte' leven worden wij regelmatig geconfronteerd met uitbraken van infectieziekten; in 2009 was er de Mexicaanse griep. De angst was groot, vaccins werden massaal ingekocht, maar uiteindelijk viel het mee. Recenter zagen we een Ebola-uitbraak die zorgde voor wereldwijde paniek. In hoeverre moeten wij bang zijn voor een virus zoals in Contagion, en hoe gaan we om met die dreiging? Prof. dr. Albert Heck (Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen, UU) gaat hier na de film op in. Bekijk de trailer. Lees het verslag.

MAANDAG 5 OKTOBER
Chasing Ice - Wegsmeltende wereld
In de documentaire 'Chasing Ice' gaat natuurfotograaf James Balog naar Groenland, IJsland en Alaska om de effecten van klimaatverandering in beeld te brengen. Zelf was hij eerst een klimaatscepticus, maar na zijn eerste trip naar het noorden, raakte hij overtuigd van de impact die mensen op de aarde hebben. Sindsdien is het zijn missie om dit verhaal naar het grote publiek te brengen. Met de de time-lapses van smeltende gletsjers, even prachtig als dramatisch, lukt dit goed. Zien is geloven. Na afloop voorziet onderzoeker dr. Jan Lenaerts (Polaire Meteorologie, UU) de film van commentaar. Is het massaal verdwijnen van het ijs nog te stoppen? Bekijk de trailer. Lees het verslag.

MAANDAG 2 NOVEMBER
Carbon Nation - Verslaafd aan CO2
Dat het gebruik van fossiele brandstoffen problematisch is, dat weten we. Maar hoe kan het anders? De film Carbon Nation presenteert een aantal manieren waarop de 16 terawatt aan energie die de wereld verbruikt kan worden opgewekt zonder of door minder koolstofhoudende bronnen aan te boren. Ontdek op een optimistische (en geestige) manier wat mensen al doen, en wat de wereld moet doen om de dreigende klimaatcrisis te vertragen, dan wel voorkomen. Achteraf voorziet scheikundige prof. dr. Petra de Jongh (Scheikunde, UU) de film van commentaar. Zelf ontwikkelt zij katalysatoren voor de duurzame productie van brandstoffen, kunststoffen en farmaceutische producten. Zijn elektrische auto's of zonnepanelen de oplossing? Bekijk de trailer. Lees het verslag.

MAANDAG 7 DECEMBER

Particle Fever - Denken over deeltjes
Particle Fever brengt het wel en wee rondom de eerste ronde van experimenten in de Large Hadron Collider in beeld. De hoofdrolspelers zijn de experimentele fysici bij CERN, die de experimenten doen, maar ook de theoretische fysici die proberen een conceptueel raamwerk te maken voor de resultaten van de LHC. Uiteindelijk identificeren ze het Higgs Boson deeltje, maar kunnen de theorieën van de wetenschappers hiermee worden bevestigd? Achteraf voorziet prof. dr. Raimond Snellings (Subatomaire Fysica, UU), die zelf ook experimenten in de LHC doet, de film van commentaar. Want is de wereld veranderd nu we het illustere deeltje uiteindelijk hebben gevonden? ?Zelfs als je denkt niks met 'beta' te hebben dan zal deze documentaire je op het randje van je stoel brengen. Bekijk de trailer. Lees het verslag.

Blogs

dinsdag 8 december 2015
Van de docu 'Particle Fever' krijg je zelfs als hardcore alfa of niet-wetenschapper deeltjeskoorts. Beter reclame voor de wetenschap is er niet!
donderdag 5 november 2015
Groene energie is het beste voor jezelf en je portemonnee
dinsdag 6 oktober 2015
Wegkijken wordt nu zelfs voor klimaatontkenners wel heel lastig
dinsdag 8 september 2015
Dodelijke paniek begint met een hoestje in de Hollywood blockbuster Contagion. En dat is volledig waarheidsgetrouw aldus UU-expert Albert Heck.
donderdag 17 april 2014
Discriminatie op basis van je DNA

Delen