Herman Philipse in gesprek met…

Kritische denkers over actuele dilemma’s

Heikele kwesties polariseren het publieke debat. Een groot deel van de Nederlandse bevolking ervaart dagelijks discriminatie, terwijl anderen dit ontkennen. Ook over duurzame vooruitgang is er onenigheid. Politici roepen dat ze klimaat belangrijk vinden en Stichting Urgenda won de klimaatzaak, maar toch ging de regering tegen het oordeel van de rechter in beroep. Laat ze zich leiden door financiële prikkels? De politieke agenda wordt in toenemende mate bepaald door emoties. Durft de politiek nog wel impopulaire maatregelen te nemen of luistert ze te veel naar de onderbuikgevoelens van de kiezer? Vragen op het gebied van diversiteit, duurzaamheid en democratie maken tegenstellingen zichtbaar. Hoe komen we verder?

Prof. dr. Herman Philipse (Filosofie, UU) gaat het gesprek aan met Zihni Özdil, Marjan Minnesma en Femke Halsema. Kritische denkers met een frisse, dwarse, maar ook concrete visie op de toekomst.

Let op: het gesprek met Zihni Özdil begint een half uur eerder, om 19.30 uur.

Programma

20SEP
dinsdag 20 september 2016 - 19:30
Hoe inclusief is onze samenleving? Historicus Zihni Özdil spreekt met prof. Herman Philipse over wij-zij denken in Nederland.
18OKT
dinsdag 18 oktober 2016 - 20:00
Klimaatverandering: wie neemt het voortouw? Marjan Minnesma (directeur Urgenda) spreekt met prof. Herman Philipse over idealisme en realisme in het klimaatdebat
22NOV
dinsdag 22 november 2016 - 20:00
Bedreigt populisme de democratie? Oud-politica Femke Halsema in gesprek met prof. Herman Philipse over de staat van onze democratie.

Blogs

woensdag 23 november 2016
Het populisme is bezig met een flinke opmars. De verkiezing van Trump, het Front National van Le Pen en de PVV van Wilders zijn slechts enkele voorbeelden.
woensdag 19 oktober 2016
Bosbranden, overstromingen en mislukte oogsten. Klimaatverandering krijgt wereldwijd steeds vaker een gezicht. Marjan Minnesma in gesprek met Herman Philipse over de urgentie om het tij te keren.
woensdag 21 september 2016
Filosoof prof. Herman Philipse in gesprek met historicus Zihni Özdil over wij-zij denken in de Nederlandse samenleving. We moeten af van het woord 'allochtoon'.

Delen