Onbetaalbare ontdekkingen

Nacht van Descartes

“Ladies and gentlemen…We did it!” Natuurkundigen brachten hun ontdekking – de waargenomen zwaartekrachtgolven – als wereldnieuws. Dat werd het ook. Het lukte de Amerikaanse LIGO-detector een trilling kleiner dan een proton te observeren. Einstein kreeg daarmee gelijk, 100 jaar nadat hij de golven voorspelde. Een overwinning voor de wetenschap. Ondanks de aandacht voor de ontdekking worstelden wetenschappers in de media om het belang ervan aan te tonen. Hetzelfde gold voor de ontdekking van het Higgsdeeltje, ook het resultaat van een geavanceerd staaltje technologie. 

Het is het summum van menselijk vernuft, maar daar moet je dan wel wat voor over hebben. De kosten lopen in de miljarden. Toch is waarde niet altijd in geld uit te drukken. Is er sprake van een revolutie? En wat hebben we er aan? Grote projecten scheppen grote verwachtingen, maar kunnen die wel ingelost worden? 

Tijdens deze avond onderzoeken we natuurkundig wereldnieuws. Wat is fundamentele wetenschap waard?

Met prof. dr. Jo van den Brand (Gravitatieprogramma, Nikhef), dr. Daan Wegener (Geschiedenis en Filosofie van Wetenschap, UU) dr. Kornelia Konrad (Science, Technology, and Policy Studies, UT) en Marcel Hulspas (wetenschapsjournalist).

I.s.m. het Descartes Centre for the History and Philosophy of the Sciences and the Humanities organiseren we jaarlijks de Nacht van Descartes: een avond over de geschiedenis en filosofie van wetenschap.
 

Programma

25OKT
dinsdag 25 oktober 2016 - 20:00
Hoeveel mag een wetenschappelijke ontdekking kosten? We vragen het o.a. aan natuurkundige dr. Jo van den Brand en wetenschapsjournalist Marcel Hulspas.

Blogs

donderdag 27 oktober 2016
De ontdekking van het Higgsdeeltje en de waargenomen zwaartekrachtgolven: schitterende ontdekkingen, maar de kosten lopen in de miljarden. Was dat het waard?

Delen