Op losse schroeven

Kansen en bedreigingen voor een open samenleving

Sla de krant maar open en de schrik slaat je om het hart. Psychiatrische patiënten belanden op straat. Doorgeschoten maatregelen tegen terrorisme creëren schijnveiligheid. En rechters trekken aan de noodrem vanwege de aanhoudende roep om zwaarder te straffen. Er lijkt steeds minder vertrouwen te zijn in de voorheen rotsvaste funderingen van de maatschappij. Onrust is er ook over de geringe kansen voor net-afgestudeerden op de arbeidsmarkt, de groeiende kloof tussen arm en rijk, en de perverse prikkels in de pers. Moet het roer om?
 
Beleidsmakers reageren op de maatschappelijke ophef met termen als ‘impact’ en ‘transparantie’. Wie kan daar nou tegen zijn? Dat rooskleurige scenario voor de samenleving gaat gepaard met rendementsdenken en decentralisatie. Burgers moeten zichzelf redden, maar kan dat wel? Flexibiliteit wordt verwacht, terwijl zekerheden wegvallen. Zo laten we de klassieke verzorgingsstaat langzaamaan achter ons. Maar welke instituties komen daar voor in de plaats en hoe moeten we die inrichten?
 
De sprekers in deze serie stellen hun diagnose en geven alternatieven. Wat kunnen we doen om weer vaste grond onder de voeten te krijgen?

I.s.m. de faculteit Sociale Wetenschappen en strategisch thema Institutions for Open Societies.

Deze serie is voor iedereen toegankelijk en speciaal voor studenten ook te volgen als onderdeel van de cursus ‘De kracht van instituties’ (201600020). Na-inschrijving is nog mogelijk op 22 en 23 augustus via Osiris.

De opname van het Lagerhuisdebat om technische redenen niet beschikbaar.

 

Leestips

Programma

07SEP
woensdag 7 september 2016 - 20:00
In tijden van onrust klinkt vaak de roep om autoriteit. Politicoloog prof. Maarten Hajer zoekt naar alternatieven voor huidige vormen van bestuur.
14SEP
woensdag 14 september 2016 - 20:00
Niet alleen de patiënt, ook de geesteszorg is ziek. Psycholoog prof. Philippe Delespaul roept de GGZ op keuzes te maken, voordat de overheid het doet.
21SEP
woensdag 21 september 2016 - 20:00
Sociaal psycholoog prof. Kees van den Bos onderzoekt in hoeverre burgers nog vertrouwen hebben in de rechtspraak.
28SEP
woensdag 28 september 2016 - 20:00
Wordt Nederland veiliger van zwaarbewapende politie op stations? Volgens bestuurskundige prof. Ira Helsloot is dat maar de vraag. Hoe gaan we om met risico’s?
05OKT
woensdag 5 oktober 2016 - 20:00
Zijn journalisten wel kritisch genoeg? Politiek filosoof dr. Remko van Broekhoven en Groene-hoofdredacteur Xandra Schutte maken zich zorgen.
12OKT
woensdag 12 oktober 2016 - 20:00
Hoe blijven we in een veranderende wereld aan het werk? Psycholoog dr. Charissa Freese onderzoekt kansen en risico's van nieuwe arbeidsrelaties.
19OKT
woensdag 19 oktober 2016 - 20:00
Schulden drijven de economie. Waar dat toe kan leiden en hoe het anders moet, vertelt financieel geograaf prof. Ewald Engelen.
26OKT
woensdag 26 oktober 2016 - 20:00
Een Lagerhuisdebat over de veranderende pijlers van onze samenleving, met o.a. sociaal wetenschappers prof. Monique Kremer en dr. Eefje Steenvoorden.

Blogs

donderdag 5 januari 2017
De zorg, de arbeidsmarkt, de media, de rechterlijke macht: als je opiniestukken, politici en vox-pops moet geloven deugt Nederland van geen kant.
maandag 31 oktober 2016
De samenleving is in beweging. Funderingen die zekerheid boden staan daardoor onder druk. Onzekerheid, pessimisme en ongelijkheid liggen op de loer.
donderdag 20 oktober 2016
Van de crisis hebben we niks geleerd. Schulden floreren. Volgens financieel geograaf prof. Ewald Engelen moet het systeem drastisch op de schop.
donderdag 13 oktober 2016
Flexwerkers en robots bevolken in de nabije toekomst de arbeidsmarkt, stelt arbeidsmarktdeskundige Charissa Freese. Dat zorgt voor problemen, maar biedt ook nieuwe kansen.
donderdag 6 oktober 2016
In het huidige medialandschap zien we vooral aandachttrekkerij, stellen politiek filosoof Remko van Broekhoven en hoofdredacteur Xandra Schutte (De Groene Amsterdammer).
maandag 3 oktober 2016
Better safe than sorry? Prof. dr. Ira Helsloot stelt dat teveel veiligheidsmaatregelen een averechts effect hebben.
maandag 26 september 2016
Volgens het CBS hebben burgers veel vertrouwen in het recht. Hoogleraar Kees van den Bos trekt dat in twijfel. In peilingen en polls zijn respondenten niet altijd eerlijk of volledig.
vrijdag 16 september 2016
Berichten over verwarde mensen die thuis of op straat overlast veroorzaken, halen regelmatig de media. De politie gaat stoppen met de opvang van die mensen.
vrijdag 9 september 2016
In tijden van onrust klinkt vaak de roep om autoriteit. Tegelijkertijd heeft de mondige burger weinig vertrouwen in de politiek. Prof. Maarten Hajer over huidige vormen van bestuur.
woensdag 24 augustus 2016
Economisch historicus Bas van Bavel ziet het mis gaan in onze samenleving. Oa de zorg, onze economie en het rechtsysteem staan onder druk.

Delen