Science Café Utrecht

Wetenschap in de etalage

Geluk, muziek en kick pluizen we dit najaar wetenschappelijk uit met onderzoekers vanuit diverse disciplines. Schuif aan, laat je verrassen en praat mee in het slimste café van Utrecht!

I.s.m. TivoliVredenburg en RTV Utrecht.

Programma

19SEP
maandag 19 september 2016 - 20:30
Gelukkig zijn, dat wil iedereen. Maar wat is geluk en hoe meet je het? Met o.a. gedragsbioloog dr. Claudia Vinke.
17OKT
maandag 17 oktober 2016 - 20:30
Van meeslepende soundtrack tot opzwepende popsong: hoe bespeelt muziek onze gevoelens? Met o.a. mediawetenschapper dr. Dan Hassler-Forest.
21NOV
maandag 21 november 2016 - 20:30
Bungeejumpen of de Everest beklimmen: waarom zoeken we het gevaar op? Is de kick verslavend? Met o.a. mediawetenschapper dr. René Glas.

Blogs

dinsdag 22 november 2016
Of je het nu haalt uit extreme sporten of een beetje ‘drank & drugs’, een kick is voor velen aanlokkelijk. Waarom zoeken we het op?
woensdag 19 oktober 2016
Van Mozart tot Adele: muziek bespeelt onze gevoelens. Volgens de wetenschappers aan tafel bij het Science Café een te beperkte opvatting van de kracht van muziek.
dinsdag 4 oktober 2016
Muziek speelt een grote rol in films. Zij roept een bepaalde sfeer op, versterkt de emoties van de acteurs, geeft commentaar op een scène.
dinsdag 20 september 2016
De eerste lentebloemen, zingende vogeltjes, de stralende zomerzon: het zijn de dingen waar we gelukkig van worden. Maar wat is geluk nu eigenlijk?
maandag 19 september 2016
Onze welvaart kunnen we uitdrukken in het bruto binnenlands product. Maar zouden we in plaats van geld niet beter ‘geluk’ kunnen meten, als maatstaf voor ons welzijn?
dinsdag 13 september 2016
We willen allemaal gelukkig zijn. Maar wat is dat precies: geluk? En wat hebben we in de vandaag de dag nodig om gelukkig te zijn of te worden?
dinsdag 6 september 2016
Kun je jezelf gelukkig ruiken? Sociaal psycholoog Jasper de Groot ontdekte dat we automatisch gaan glimlachen als we het zweet ruiken van blije mensen.

Delen