Tegen de stroom in

Instituties en mensen in beweging

Na drie feministische golven is seksisme nog steeds dagelijkse praktijk. Brengt het Twitterfeminisme daar verandering in? Of er te veel migranten zijn hangt af van de manier waarop je de effecten van migratie meet. Leiden nieuwe methoden tot nieuwe conclusies? Mondjesmaat experimenteert de overheid met het basisinkomen, maar niemand durft de remmen los te laten. En democratie kan directer met referenda, maar is dat wenselijk?  

Wetenschappers, experts en opiniemakers spreken over oude zorgen en nieuwe oplossingen. Wanneer zijn die succesvol? Welke rol speelt geld en neoliberaal denken daarin? En verliest elke stroming uiteindelijk aan kracht en relevantie?

Leestips

 

Programma

06SEP
woensdag 6 september 2017 - 20:00
Maatschappijwetenschapper prof. Jan Willem Duyvendak onderzoekt sociale bewegingen. Hoe organiseren mensen zich rond gemeenschappelijke idealen?
13SEP
woensdag 13 september 2017 - 20:00
Genderwetenschapper prof. Maaike Meijer en Justine van de Beek over feminisme vroeger en nu. Is de Twitterfeminist de opvolger van de Dolle Mina?
20SEP
woensdag 20 september 2017 - 20:00
Van varkensflats tot hondenjasjes: wat zijn dieren waard in een mensenwereld? Met rechtsfilosoof Janneke Vink en dierenwelzijnsonderzoeker dr. Hans Hopster.
27SEP
woensdag 27 september 2017 - 20:00
Hoe bepaal je het effect van immigratie? Dr. Tamar de Waal en dr. Jan van de Beek buigen zich over cijfers, rechten en waarden.
04OKT
woensdag 4 oktober 2017 - 20:15
Geeft het internet ons vrijheid, of hebben we nieuwe regels nodig? Met dr. Melanie Peters en Xander Bouwman op weg naar de digitale samenleving.
11OKT
woensdag 11 oktober 2017 - 20:00
Airbnb en Uber blijven populair, maar zorgen ook voor problemen. Econoom prof. Koen Frenken en ondernemer Daan Weddepohl over de toekomst van de deeleconomie.
18OKT
woensdag 18 oktober 2017 - 20:00
Moet Nederland democratischer? Oud-politicus Niesco Dubbelboer ziet veel mogelijkheden. Maar is dat wel nodig, vraagt politicoloog Tom van der Meer zich af.
25OKT
woensdag 25 oktober 2017 - 20:00
Gratis geld voor iedereen. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Of dat zo is, horen we van Correspondent Rutger Bregman en filosoof prof. Ingrid Robeyns.

Blogs

donderdag 26 oktober 2017
Het basisinkomen is al járen onderwerp van gesprek. Toch is het er nog steeds niet. Volgens journalist Rutger Bregman moeten we gewoon durven.
donderdag 19 oktober 2017
Gevestigde partijen wankelen: kiezers zijn zich beter gaan verdiepen wanneer ze moeten stemmen. De democratie functioneert goed, maar er valt nog heel veel te verbeteren.
donderdag 12 oktober 2017
De deeleconomie blijft populair, maar krijgt ook kritiek. Hoe kunnen nieuwe en oude platformen floreren, zonder dat anderen daar de dupe van worden?
donderdag 5 oktober 2017
Wie is de baas op het web? Directeur van het Rathenau instituut Melanie Peters & privacy-expert Xander Bouwman over de rol van overheden, bedrijven en burgers.
donderdag 28 september 2017
Het migratie- en inburgeringsbeleid moeten anders. Daar zijn wiskundige en antropoloog dr. Jan van de Beek en politiek filosoof dr. Tamar de Waal het over eens.
vrijdag 22 september 2017
Sociale bewegingen zijn er in allerlei vormen, maar allemaal strijden ze voor verandering in de samenleving. In hoeverre zij hun doelen weten te realiseren is afhankelijk van de ruimte die ze krijgen.
donderdag 21 september 2017
Hoe houdbaar is de ethische, politieke en juridische superioriteit van mensen boven dieren? Een rechtsfilosoof en dierenwelzijnexpert komen met nieuwe inzichten.
donderdag 14 september 2017
In de jaren 70 stonden de Dolle Mina's op de barricade, nu zien we vrouwen op topposities in de politiek.

Delen