17 miljoen mensen

Ik, wij en zij op dat hele kleine stukje aarde

De een zegt dat we in een hyper-individualistisch land leven waarin sociale cohesie ver te zoeken is. De ander signaleert juist steeds meer groepsvorming, met alle bijbehorende tegenstellingen: tussen volk en elite, wit en zwart, Randstad en provincie. Samenleven is geen vanzelfsprekendheid. Hoe doen we dat met een toenemende verscheidenheid aan mensen en groepen?

Hoe, waarom en óf we ons met anderen verbinden verandert voortdurend. Politiek, geschiedenis en cultuur, maar ook economie, biologie en psychologie, spelen daarin een cruciale rol. In deze serie onderzoeken we hoe individu en collectief zich in de 21e eeuw tot elkaar verhouden en welke verhalen daarover de ronde doen. Was het vroeger echt beter? Is een wij-gevoel nodig om sociaal en solidair te zijn? En zetten we daarmee anderen automatisch buitenspel? 

Dit programma wordt georganiseerd i.s.m. de faculteit sociale wetenschappen (UU).

Programma

05SEP
woensdag 5 september 2018 - 20:00
Is onze maatschappij individualistisch, en de sociale cohesie tanende? Econoom prof. Paul de Beer ontwart feiten en meningen. Was het vroeger beter?
12SEP
woensdag 12 september 2018 - 20:00
Trekt de minderheid in een democratie altijd aan het kortste eind? Historicus prof. Annelien de Dijn over hét pijnpunt van de democratie.
19SEP
woensdag 19 september 2018 - 20:00
Ons ‘wij-gevoel’ bestaat uit een cultus van mythes, stelt historisch letterkundige prof. Lotte Jensen. Hoe veranderden wij-zij verhoudingen door de tijd?
26SEP
woensdag 26 september 2018 - 20:00
Neuroscientist prof Christian Keysers studies empathy. What makes us social?
03OKT
woensdag 3 oktober 2018 - 20:00
Sociaal wetenschapper prof. Juliette Schaafsma doet onderzoek naar relaties tussen groepen. Hoe ontstaat in- en uitsluiting?
10OKT
woensdag 10 oktober 2018 - 20:00
Econometrist prof. Matthijs van Veelen onderzoekt de evolutie van altruïsme. Is de mens van nature een sociaal wezen?
17OKT
woensdag 17 oktober 2018 - 20:00
Wit of zwart, arm of rijk, slim of dom. Hokjesdenken is menseigen. Maar we vergeten daarbij wat we gemeenschappelijk hebben stelt prof. Halleh Ghorashi.
24OKT
woensdag 24 oktober 2018 - 20:00
Cultureel socioloog Giselinde Kuipers onderzoekt humor. Van de Pepe de Frog meme tot de grappen van Lubach: wat is het effect van ironie, parodie of satire?

Blogs

donderdag 25 oktober 2018
Humor is niet alleen lachen, gieren, brullen. Het kan ook op een pijnlijke manier maatschappelijke gevoeligheden in een samenleving blootleggen.
donderdag 18 oktober 2018
We moeten af van het negatieve beeld dat in Nederland bestaat van diversiteit, stelt antropoloog Halleh Ghorashi. Daarmee verrijken we de samenleving.
donderdag 11 oktober 2018
Mensen doen vaak iets voor een ander. Maar wat heb je daar eigenlijk aan vanuit evolutionair oogpunt?
donderdag 4 oktober 2018
Prof. dr. Juliette Schaafsma onderzoekt de psychologie achter groepsvorming. Groepen laten zich makkelijker vormen dan je denkt.
donderdag 27 september 2018
Does an individualised society lack empathy? Neuroscientist Christian Keysers is positive about our ability to have empathy: it is something we can choose to train.
donderdag 20 september 2018
Historisch letterkundige prof. dr. Lotte Jensen gaat op zoek naar de wortels van ons wij-gevoel en komt uit bij vredesgeschriften uit de 17e eeuw.
donderdag 13 september 2018
Prof. dr. Annelien de Dijn: “De crisis van de democratie vandaag is een van polarisering, niet van individualisering”
donderdag 6 september 2018
Econoom prof. dr. Paul de Beer drukt ons met de neus op statistische feiten: de samenleving individualiseert niet, Nederlanders zijn eensgezinder dan ooit en van afnemende solidariteit is geen sprake.

Delen