4 mei herdenkingslezing 2013

Ons betere ik

Prof. Steven Pinker
Engelstalige lezing (view English page here)

Net als voorgaande jaren draagt de Universiteit Utrecht, in samenwerking met de Vrede van Utrecht en het Utrechts Comité 4 mei-herdenking, bij aan een actuele vorm van herdenken. Na de dodenherdenking op het Domplein laat Studium Generale professor Steven Pinker (Psychologie, Harvard University) aan het woord.

De twintigste eeuw wordt wel eens de meest gewelddadige eeuw in de geschiedenis van de mensheid genoemd. Volgens Pinker is dit onterecht. De mens is juist minder gewelddadig geworden door de eeuwen heen. En ondanks de wereldoorlogen past de afgelopen eeuw in die trend. In zijn boek The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined onderzoekt Pinker de geschiedenis van geweld en betoogt dat het gebruik daarvan op alle fronten is afgenomen.

Pinker stelt dat gewelddadig gedrag inherent is aan ons mens-zijn. Maar omdat we onder andere handel gingen drijven, hebben we geleerd onze impulsen te beheersen. Ook de ontwikkeling van een groter empathisch vermogen door toegenomen geletterdheid had gevolgen: het aantal moorden nam af, slavernij kon niet langer worden goedgepraat en ook in de rechtszaal werden we fijngevoeliger. Volgens Pinker is de wereld er dus vreedzamer op geworden. Hoe kunnen we deze ontwikkeling voortzetten?

De muzikale introductie wordt verzorgd door de muzikanten Hermine Schneider (trompet) en Zoumana Diarra (kora) van Culture Connections Company (CCC). Zij verbinden culturen en landen met zelfgecomponeerde muziek.

Interview met Steven Pinker van Wetenschap24

Leestips

- Ons betere ik. Waarom de mens steeds minder geweld gebruikt. Steven Pinker, Uitgeverij Contact 2011

- Bespreking van Bram Bakker op Trouw.nl n.a.v. Steven Pinkers boek Ons betere ik.

- Steven Pinker over de afname aan geweld op TED.

Blogs

dinsdag 7 mei 2013
Is de wereld werkelijk een betere plek geworden in de loop der tijd?