10 geboden revisited

Een verkenning van de leefregels van toen met een vertaling naar nu

Elk mens heeft behoefte aan moraal. De tien geboden verschaften die lange tijd en gaven richting aan ons handelen. Zijn deze leefregels uit een pre-moderne samenleving nog nuttig voor nu en wat was de oorspronkelijke betekenis? Prof. dr. Hans Achterhuis (Filosofie, UT) en prof. dr. Maarten van Buuren (Moderne Letterkunde, UU) zoeken in tien lezingen naar hedendaagse antwoorden.

Bij de geboden ‘Gij zult niet doden’ en ‘Gij zult niet stelen’ kan iedereen zich wel wat voorstellen. Maar wat moeten we bijvoorbeeld met het gebod ‘Gij zult geen gesneden beeld maken’ in de huidige tijd? De geboden zijn duizenden jaren oud en deden dienst als wet van het volk van Israël. Wat hebben ze de samenleving waarin wij nu leven te bieden, in een wereld waarin we in contact staan met allerlei culturen? Is een vernieuwde interpretatie voldoende of moeten we nadenken over een nieuwe set ‘regels’?

Hans Achterhuis en Maarten van Buuren behandelen om beurten een gebod aan de hand van het werk van filosofen en denkers: van Spinoza’s God–Natuur tot de mensapen van Frans de Waal. Na elke lezing gaan Achterhuis en Van Buuren in discussie met elkaar en met het publiek.

Maandag 3 februari
1. DE EEUWIGE GOD
Prof. dr. Maarten van Buuren

Maandag 17 februari
2. GEEN ANDERE GODEN
Prof. dr. Hans Achterhuis

Maandag 3 maart
3. BEELDVERBOD
Prof. dr. Maarten van Buuren

Maandag 17 maart
4. SABBAT
Prof. dr. Hans Achterhuis

Dinsdag 1 april
5. MOEDER EN VADER
Prof. dr. Hans Achterhuis

Dinsdag 15 april
6. DODEN
Prof. dr. Maarten van Buuren

Dinsdag 13 mei
7. ECHTBREKEN
Prof. dr. Maarten van Buuren

Dinsdag 27 mei
8. STELEN
Prof. dr. Hans Achterhuis

Dinsdag 10 juni
9. VALSE GETUIGENIS
Prof. dr. Maarten van Buuren

Dinsdag 24 juni
10. BEGEREN
Prof. dr. Hans Achterhuis

Leestips

 

  • In Museum Catharijneconvent loopt van 8 februari t/m 10 augustus de tentoonstelling Thuis in de bijbel. Deze bijzondere tentoonstelling laat zien hoe bijbelse verhalen ingebed zijn in de kunst en cultuur van de Lage Landen.
  • Prof. Maarten van Buuren put veel inspiratie uit de inzichten van Spinoza. Prof. Piet Steenbakkers (Wijsbegeerte, UU) schreef een helder en toegankelijk overzicht van de filosoof.
  • Een overzicht van de 10 geboden in verschillende in het jodendom en in de christelijke tradities (orthodox, lutheraans, anglikaans). KU Leuven.
  • Frans de Waal schreef het boek De bonobo en de tien geboden (Atlas Contact, 2013). Lees de recensie in de Volkskrant.
  • Jaap Goedebuure laat zien hoe overwegingen en bekommernissen van schrijvers over religie en het goddelijke literair vorm krijgen in het boek Nederlandse schrijvers en religie 1960-2010 (Vantilt, 2014)
  • Frans de Waal gidst ons door de nieuwste inzichten op het gebied van psychologie, neurowetenschappen en gedragsbiologie en toont de relevantie hiervan voor de samenleving in zijn boek Tijd voor empathie (Contact, 2009)
  • Het idee dat de wereld en het leven een diepe betekenis moet hebben raakt Carel ter Linden langzaam kwijt. Toch kan hij niet zonder het Oude en Nieuwe Testament. Hij beschrijft zijn zoektocht in Wat doe ik hier in godsnaam? (Arbeiderspers, 2013)

 

Blogs

dinsdag 5 augustus 2014
Klik hier voor morele houvast in 10 geboden
vrijdag 27 juni 2014
Verlangens kies je niet, die spiegel je
donderdag 12 juni 2014
Geef jij je beste vriend op ten gunste van de waarheid?
woensdag 28 mei 2014
Wanneer ben je een dief?
donderdag 15 mei 2014
Romantiek is geen recept voor een goed huwelijk
donderdag 17 april 2014
Gij zult niet doden, maar de dood trekt ons aan
woensdag 2 april 2014
Ouderen. Wat moet je ermee?
dinsdag 18 maart 2014
De vrije zondag is essentieel voor onze maatschappij
dinsdag 4 maart 2014
We kunnen niet zonder 'afgoden'
dinsdag 18 februari 2014
Het nut van de tien geboden in de moderne wereld
dinsdag 4 februari 2014
Hebben we de tien geboden nog nodig?

Delen