Science Café Utrecht

Komt dat zien, komt dat horen

In één avond op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in uiteenlopende disciplines? Dan is het Science Café Utrecht iets voor jou. Elke maand schuiven wetenschappers aan om een voorproefje van het Studium Generale programma te geven. Luister naar columns en interviews en laat je prikkelen.

Vanaf 19.00 inloop, uitzending van 19.45 tot 20.45 uur, discussie en borrel tot 21.30 uur.

De NTR verzorgt samen met De Kennis van Nu (voormalig Hoe?Zo! Radio) een uitzending op Radio 5 van 21.00 tot 22.00 uur.

Neem ook eens een kijkje op onze speciale Science Café site.

MAANDAG 27 JANUARI
Line-up: Prof. dr. Beate Völker over wat vriendschap betekent in vluchtige tijden, dr. Rob Heerdink over de DSM-5 en overdiagnose en prof. dr. Klaas van Egmond over duurzaamheid: hoe houden we het midden tussen grote idealen en eigen initiatief? En de nieuwe campuscolumnist van DUB wordt bekend gemaakt na de uitzending.

MAANDAG 24 FEBRUARI
Line-up: Dr. Saskia Palmen verzamelt hersenweefsel van psychiatrische patiënten voor onderzoek. Hoe zoekt ze donoren? En kan je met die gegevens ook verklaren waarom iemand schizofrenie krijgt? Prof. dr. Alex Oude Elferink is hoogleraar Internationaal Recht van de Zee. Grote delen van de oceanen zijn zogenaamd niemandsland, maar is ze daarom ook niemands probleem? En mr. Rosa Jansen was zelf rechter en leidt nu rechters op en zal spreken over in hoeverre emoties, belangen en de druk van de publieke opinie meespelen bij het nemen van rechterlijke beslissingen.

MAANDAG 31 MAART
Line-up: Stemwijzers zijn invloedrijk. Maar gidsen ze ons naar de juiste partij, of sturen ze ons ook? Dr. Bregje Holleman over stemwijzers. Dr. Erik Rietveld combineert filosofie en architectuur bij het kijken naar de stad. Wat levert dit op? En dr. mr. Bald de Vries tekende de petitie 'Academics against mass surveillance'. Bemoeien academici zich genoeg met het privacydebat?

MAANDAG 28 APRIL
De Europese verkiezingen komen eraan en traditioneel is daar een lage opkomst. Dr. Femke van Esch onderzoekt de betekenis van de EU voor haar burgers. Hoe kunnen we de betrokkenheid aanwakkeren? Historicus prof. dr. Maarten van Rossem kijkt terug op een tijd waarin Europa verscheurd was, de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden begon. Dr. Linda Duits is specialist in populaire cultuur. Jongeren groeien op met apps en internet, altijd en overal. Hoe ziet de stad en het medialandschap er uit als de Google Glasses en smartphones het straatbeeld bepalen?

MAANDAG 26 MEI
Festival deBeschaving komt er weer aan. Op zaterdag 5 juli is het zover. Het Festival Universalis waar muziek, creativiteit en wetenschap samenkomen in één spetterend programma. Dit Science Café nemen we alvast een voorproefje van het wetenschapsprogramma. Duurzaamheidsexpert dr. Floor van der Hilst vertelt over duurzaamheid op maat, neurowetenschapper dr. Martijn van den Heuvel over verbindingen in het brein en geheugenspecialist prof. dr. Casper Hoogenraad over de stof waar onze herinneringen uit gemaakt zijn. En André Baars, de grote man achter Festival deBeschaving, spreekt een column uit.

Blogs

maandag 21 juli 2014
We leven niet in Orwell's 1984, maar in Huxley's Brave New World
donderdag 17 juli 2014
We hebben de tijdgeest niet weten te veranderen, maar alleen groen geschilderd
vrijdag 11 juli 2014
Ik verkocht alles wat ik had, want dit festival moest doorgaan
donderdag 10 juli 2014
Waarom burgers zo ontevreden zijn over Europa

Delen