Huisje, boompje, beestje

Let's do lunch

Het menselijk vernuft stelt ons in staat onszelf en onze omgeving te vervolmaken. Maar wat is het ideaalbeeld?

De beloften van de slimme thermostaat, de waterkoker met wifi, de zelfrijdende auto en andere geavanceerde innovaties veranderen ons dagelijks leven. Wordt het daarmee veiliger, aangenamer en hebben we meer vrije tijd? Door alles te verbinden creëren we een superintelligent netwerk dat het gemak dient. Maar wat gebeurt er met de informatiesporen die we overal achterlaten?

Controle lijkt het sleutelwoord, ook als het gaat om onze gezondheid. Als we levensprocessen nog beter kunnen meten, eicellen eeuwig kunnen bewaren en veroudering kunnen stoppen, zijn we dan minder bang voor onvoorspelbaarheid? Op naar een perfect leven door technologie.

In samenwerking met de projecten De Volmaakte Mens van VPRO/HUMAN en De Controlegroep van medialab SETUP.

Elke week verloten we een cd en koffievouchers van Bar Gutenberg. Ook zijn er broodjes (op=op), gesponsord door UMC Utrecht en Sodexo.

Discussieer mee via Twitter #sguu

Woensdag 4 februari
HET PERFECTE LICHAAM
Dr. Ingrid Geesink (Rathenau Instituut) vertelt over de digitalisering van het lichaam met apps en sensoren. Worden we van meten echt beter?

Woensdag 11 februari
DE EICELBANK
Prof. dr. Bart Fauser (Gynaecologie, UMC Utrecht) biedt vrouwen de kans hun eicellen in te vriezen. Is dit de gezinsplanning van de toekomst?

Woensdag 18 februari
EEN ROBOT ALS VRIEND
Dr. Khiet Truong (UT en RUN) over het ontwikkelen van empathische robots. Lach je in de toekomst samen met een mechanisch maatje?

Woensdag 25 februari
BANEN BEDREIGD?
Van de kaartjesautomaat tot robots die het huishouden doen. Hebben we in de toekomst nog wel werk? Dr. Anna Salomons (Economie, UU) legt uit hoe nieuwe technologie de arbeidsmarkt beïnvloedt.

Woensdag 4 maart
JE DATA, JE DAGBOEK
Dr. Mirko Tobias Schäfer (Utrecht Data School, UU) laat zien dat iedereen datasporen achterlaat. Wat kan je aan de hand daarvan over iemand te weten komen

Woensdag 11 maart
INTERNET OF THINGS
Binnenkort is bijna elk voorwerp in en om het huis online. Dr. Egon van den Broek (Informatica, UU) legt uit hoe dit ons leven zal gaan veranderen.

Woensdag 18 maart
ROBOTS: SUPERINTELLIGENT OF OLIEDOM?
Worden robots slimmer dan mensen en zou dat gevaarlijk zijn? Dr. Pim Haselager (Kunstmatige Intelligentie, RUN) scheidt feit van fictie.

Woensdag 25 maart
JE WEET NIET WAT JE MIST
Lost nieuwe technologie problemen op of creëert het vooral behoeftes? Fascinerend is het in elk geval, aldus Bas Heijne (schrijver en columnist).

Leestips

Algemeen

 • Steeds meer zaken in en rondom het huis raken geautomatiseerd. Het lijkt soms wel de tekenfilmserie The Jetsons, met hun vliegende auto en Rosie de robothuishoudster. Wat kunnen van The Jetson leren over automatisering van het huis? Deze serie was overigens erg belangrijk voor het nadenken over de toekomst. Smithsonian.com
 • "Toekomstvoorspellingen zeggen meer iets over de de tijd waarin die voorspellingen worden gedaan, dan over de toekomst zelf", aldus dr. Linda Duits die sprak op het Culturele Zondag college in mei 2014 over technologie en samenleven in de stad van de toekomst. Ze benadrukt dat de kijk op technologie zich teveel focust op de verstorende kanten. Lees het verslag hiervan 'De toekomst is nu'.
 • Het Rathenau Instituut publiceert het magazine Flux, de editie 'En, bent u al perfect?' (juni 2013) ging over de jacht naar volmaaktheid en hoe we daar technologie voor gebruiken.
 • De Vlaamse psychiater en hoogleraar Damiaan Denys is gespecialiseerd in angsten. Nederland is een bang land dat alles onder controle wil houden constateert hij. "Technologische ontwikkeling schept meer controlemogelijkheden, maar onze behoefte aan controle neemt er ook door toe". Interview in Vrij Nederland, 10 oktober 2014.
 • Prof. dr. Jos de Mul schreef in 2007 het boek 'De domesticatie van het noodlot': door de grote technologische ontwikkelingen hebben we eindelijk ons lot in eigen handen. We bedwingen natuurkrachten, bestrijden ziekten maar de technologie heeft onverwachte nevengevolgen. Lees meer op Trouw.nl en bekijk de publicatie op De Muls eigen website.
 • Rijden in een zelfrijdende auto, dat is vast heel spannend? NIet volgens de mensen van WIRED die de eerste automatisch bestuurde Audi mochten testen. Het was vooral saai door al die technologie. Veiigheid staat voorop. 'I Rode 500 Miles in a Self-Driving Car and Saw the Future. It’s Delightfully Dull', 7 januari 2015.

Het perfecte lichaam

 • Het Rathenau Instituut had van 2009 t/m 2012 een project lopen getiteld 'Making Perfect Life', waar o.a dr. Ingrid Geesink, maar ook dr. Rinie van Est, aan meewerkten. Zij onderzochten hoe technologie en biologie samen nieuwe vooruitzichten bieden om levensprocessen te vervolmaken.
 • Longread over de 'Godfather of wearables' Alex Pentland, die zo'n dertig jaar geleden de vakgroep Human Dynamics aan MIT oprichtte en daarmee o.a de Google Glasses mogelijk maakte. 6 mei 2014, The Verge.
 • Verliezen we ons vertrouwen op gevoel door alles aan ons lichaam te meten? Filosoof Richard Kearney schreef het opiniestuk 'Losing our touch' voor The New York Times, 30 augustus 2014.

De eicelbank

 • Een interview met prof. dr. Bart Fauser in Trouw over zijn idee van de eicelbank: 'De drive om de eicelbank op te zetten, is ontstaan omdat ik vind dat we mensen in de kou laten staan.'
 • Waarom weten vrouwen zo weinig over hun eigen vruchtbaarheid? Amy Klein schrijft voor de New York Times over haar vruchtbaarheidsproblemen en merkt op dat steeds meer oudere vrouwen hun eicellen willen invriezen maar eigenlijk maar bar weinig afweten van hoe hun eigen lichaam werkt. Als je de mogelijkheden en beperkingen van je vruchtbaarheid niet weet kun je ook geen afgewogen beslissing maken over hoe en wanneer je kinderen wil krijgen. Fertility fog, een essay op Aeon Magazine, 6 januari 2015.

Een robot als vriend

Banen bedreigd?

Je data, je dagboek

Internet of Things

Robots: super intelligent of oliedom?

Je weet niet wat je mist

 • Bijna honderd jaar geleden had Max Weber het over ‘de onttovering van de wereld’ door de wetenschap en de technologie. In zijn Huizinga-lezing 2013 vroeg Bas Heijne zich af hoe het nu staat met die onttovering. Betoverende zin, 13 december 2013 Vrij Nederland.

Blogs

dinsdag 11 augustus 2015
Wat als computers slimmer worden dan mensen?
dinsdag 4 augustus 2015
Binnenkort is bijna elk voorwerp in en om huis online. En dan?
dinsdag 28 juli 2015
Pas op: iedereen laat digitale sporen achter
dinsdag 21 juli 2015
Gaan robots ons werk overnemen?
woensdag 15 juli 2015
We zijn slecht in het doen van toekomstvoorspellingen over technologie
dinsdag 14 juli 2015
Van zorgrobots en robots die sportlessen aan bejaarden geven, tot Siri op de iPhone: Hoe verloopt de interactie tussen mens en robot zo realistisch en prettig mogelijk?
dinsdag 7 juli 2015
Waarom nu kinderen krijgen als je ook je eicellen kan invriezen?
dinsdag 30 juni 2015
Kan je je gedrag verbeteren met een app?
donderdag 26 maart 2015
De vraag wanneer we tegen de natuur in gaan en of het mag is niet interessant
donderdag 19 maart 2015
Ons beeld van robots komt voornamelijk uit Hollywoodfilms, maar is niet al te positief. Maar je hoeft niet te vrezen voor superintelligentie, aldus prof.
maandag 16 maart 2015
Internet of Things kan ongelijkheid vergroten
donderdag 5 maart 2015
Digitale data zijn nóóit veilig
donderdag 26 februari 2015
Veel banen kunnen níet worden geautomatiseerd
donderdag 19 februari 2015
Een echte vriend waar je mee kunt lachen: geen mens, wel een sociale robot die emoties herkent en daar gepast op reageert.
donderdag 12 februari 2015
Bevries alvast je eicel, want 'op is op'!
donderdag 5 februari 2015
Gave gadgets voor serieuze zaken

Delen