De zachte kracht van het verzet

4 mei-lezing

Er waait een nieuwe nationalistische wind door Europa. Na de Tweede Wereldoorlog leek het erop dat de harde grenzen tussen landen en culturen zouden verdwijnen. Nu trekken we overal weer muren op, letterlijk en figuurlijk. Nieuwsgierigheid naar wat anders is, maakt plaats voor angst; het eigen gelijk regeert. Met alle gevaren van dien. Schrijver Abdelkader Benali grijpt de recente ontwikkelingen aan om te pleiten voor verschil, verzet en vrijheid.

Deze lezing vindt plaats direct na de dodenherdenking op het Domplein. Daarmee draagt de Universiteit Utrecht bij aan een actuele vorm van herdenken. Zo houden we ook de herinnering levend aan de Utrechtse wetenschapper prof. dr. Victor Koningsberger, voor wie kritisch denken de kern vormde van academische vorming. Op 25 november 1940 nam Koningsberger het in een openbare toespraak als eerste hoogleraar in Nederland op voor Joodse collega's die door de Duitse bezetters van de universiteit werden verbannen.

Na afloop spelen gitarist Reinier Baas en violist Jeffrey Bruinsma een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte compositie.

04MEI
donderdag 4 mei 2017 - 20:30
Schrijver Abdelkader Benali onderzoekt de betekenis van verzet in de wereld van vandaag.