Duister verleden

Van slavernij tot Srebrenica

De zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis bereiken steeds vaker de mainstream media. Was Jan Pieterszoon Coen zeeheld of plunderaar? Werden de Dutchbatters op een onmogelijke missie gestuurd? Nieuwe of voorheen verzwegen informatie dwingt ons met andere ogen naar het verleden te kijken. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Vragen over feiten, verantwoordelijkheid en schuld zetten het debat op scherp en verdelen het publiek.

De manier waarop we die gevoelige geschiedenis vertellen, in woord en beeld, is minstens zo veelzeggend als de historische gebeurtenissen zelf. Officiële overheidsrapporten, musea en televisieseries: samen bepalen ze ons collectieve geheugen. Welke verhalen zijn dominant en waarom? Wat is het belang van voortschrijdend historisch onderzoek? En hoe leeft het verleden door in de maatschappelijke verhoudingen van vandaag?

Leestips

Het spook Srebrenica

“Srebrenica – zijn jullie daar nu nog niet klaar mee?” 22 jaar na dato is het hoofdstuk Srebrenica nog steeds niet afgesloten. Hoeveel voorkennis hadden Nederland en haar westerse partners? En wat zegt dat over schuld en verantwoordelijkheid? Artikel De Groene Amsterdammer.

Op de plek in Srebrenica waar de Nederlandse Dutchbatters verbleven, is nu een expositie geopend over de val van de moslim-enclave. Hoe ga je om met gevoelige gebeurtenissen uit het verleden? Artikel NOS.

Programma

05APR
woensdag 5 april 2017 - 20:00
Politicoloog dr. Erna Rijsdijk vertelt over één van de gevoeligste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. Hoe werd ‘Srebrenica’ een nationaal trauma?
12APR
woensdag 12 april 2017 - 20:00
De betekenis van 'Het Achterhuis' of kamp Vught is niet overal hetzelfde. Hoe ga je dan met deze plekken om? Met historicus prof. Rob van der Laarse.
19APR
woensdag 19 april 2017 - 20:00
Onderzoek naar Nederlands-Indië is politiek gevoelig. Hoe stuurt die gevoeligheid het onderzoek? Historicus prof. Remco Raben legt uit.
26APR
woensdag 26 april 2017 - 20:15
Antropoloog prof. Gloria Wekker kijkt naar het verleden om hedendaags racisme te begrijpen. Wat is de invloed van 400 jaar kolonialisme op ons denken?

Blogs

maandag 1 mei 2017
400 jaar kolonialisme heeft sporen nagelaten in onze huidige samenleving. Toch blijven veel Nederlanders ontkennen. Hoe komen we verder?
donderdag 20 april 2017
Van de VOC tot de WIC: verhalen uit de koloniën duiken keer op keer op uit onze collectieve dode hoek om ons te verrassen en confronteren.
donderdag 13 april 2017
Er is nog veel onbekend over hoe de koloniale samenleving in elkaar zat. Historicus prof. dr. Remco Raben (UU) legt uit.
donderdag 13 april 2017
Ondanks pogingen van Europa om een universeel geldend verhaal van de Holocaust te maken, is er nog steeds geen versie waarin iedereen zich herkent.
vrijdag 7 april 2017
Historicus prof. dr. Rob van der Laarse (UvA & VU) plaatst de Holocaustherinnering in Europees perspectief.
donderdag 6 april 2017
De val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 houdt de gemoederen bezig. Na twee NIOD-rapporten en diverse journalistieke reconstructies lijkt het spook nog steeds niet bezworen.
maandag 3 april 2017
Werden de Dutchbatters op een onmogelijke missie gestuurd? En wat kunnen we 22 jaar na dato leren van dit nationaal trauma?

Delen