Duister verleden

Van slavernij tot Srebrenica

De zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis bereiken steeds vaker de mainstream media. Was Jan Pieterszoon Coen zeeheld of plunderaar? Werden de Dutchbatters op een onmogelijke missie gestuurd? Nieuwe of voorheen verzwegen informatie dwingt ons met andere ogen naar het verleden te kijken. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Vragen over feiten, verantwoordelijkheid en schuld zetten het debat op scherp en verdelen het publiek.

De manier waarop we die gevoelige geschiedenis vertellen, in woord en beeld, is minstens zo veelzeggend als de historische gebeurtenissen zelf. Officiële overheidsrapporten, musea en televisieseries: samen bepalen ze ons collectieve geheugen. Welke verhalen zijn dominant en waarom? Wat is het belang van voortschrijdend historisch onderzoek? En hoe leeft het verleden door in de maatschappelijke verhoudingen van vandaag?

Programma

05APR
woensdag 5 april 2017 - 20:00
Politicoloog dr. Erna Rijsdijk vertelt over één van de gevoeligste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. Hoe werd ‘Srebrenica’ een nationaal trauma?
12APR
woensdag 12 april 2017 - 20:00
De betekenis van 'Het Achterhuis' of kamp Vught is niet overal hetzelfde. Hoe ga je dan met deze plekken om? Met historicus prof. Rob van der Laarse.
19APR
woensdag 19 april 2017 - 20:00
Onderzoek naar Nederlands-Indië is politiek gevoelig. Hoe stuurt die gevoeligheid het onderzoek? Historicus prof. Remco Raben legt uit.
26APR
woensdag 26 april 2017 - 20:00
Antropoloog prof. Gloria Wekker kijkt naar het verleden om hedendaags racisme te begrijpen. Wat is de invloed van 400 jaar kolonialisme op ons denken?

Delen