In de lift?

De wereld achter de cijfers

Na een jarenlange crisis gaat het Nederland economisch weer voor de wind. Consumenten geven onbezorgd uit, bedrijven noteren stevige winsten en de aandelenkoersen stijgen. Maar ondanks de mooie cijfers zijn er ook diepe zorgen. Over ongelijkheid, toenemende schulden, doorgedraaide globalisering en nieuwe financiële bubbels. Hoe lang zal de nieuwe voorspoed duren? En wie profiteert ervan?

In vier lezingen onderzoeken we de economische uitdagingen van dit moment.

Leestips

Eigen schuld? 

Hoe ongelijk is Nederland? 

Banken en bubbels

Eigen economie eerst?

Programma

04APR
woensdag 4 april 2018 - 20:00
Schulden vormen een groot maatschappelijk probleem. Lector Schulden en Incasso dr. Nadja Jungmann (HU) over de rol van bureaucratie, bedrijven en schuldenaren.
11APR
woensdag 11 april 2018 - 20:00
De welvaart stijgt, maar niet iedereen profiteert. Is dat erg? Econoom dr. Robert Went (WRR) over maatschappelijke gevolgen van economische ongelijkheid.
18APR
woensdag 18 april 2018 - 20:00
Is een nieuwe financiële crisis onvermijdelijk? Econoom Martijn van der Linden (TU Delft) vertelt hoe een nieuw digitaal geldsysteem uitkomst kan bieden.
25APR
woensdag 25 april 2018 - 20:00
Vrijhandelsverdragen liggen onder vuur. Wie profiteert ervan? Met politicoloog dr. Ferdi De Ville (UGent) en europarlementariër Marietje Schaake (D66).

Blogs

donderdag 3 mei 2018
Voor de crisis van 2007 leek de weg open te liggen voor meer internationale vrijhandel. Maar toen sloeg het optimisme om in skepsis.
donderdag 19 april 2018
Het lijkt ons economisch voor de wind te gaan, maar volgens experts is het wachten op de volgende bubbel die barst. Is het tijd voor een systeemverandering?
donderdag 12 april 2018
WRR-econoom dr. Robert Went: “Het is belangrijk om ongelijkheid niet aan economen over te laten, maar ook niet alleen aan politici.”
donderdag 5 april 2018
Lector Schulden en Incasso dr. Nadja Jungmann (HU): “Kranten ronken van economisch succes. Ik maak me zorgen dat we denken dat het allemaal vanzelf wel goedkomt.

Delen