Groene bedoelingen

Tussen doemdenken en optimisme

Veel van ons proberen een steentje bij te dragen aan een duurzame wereld. Minder vlees eten, slaafvrije kleding kopen, geven aan goede doelen en kiezen voor verantwoorde reisbestemmingen. Goed doen als bewuste lifestyle, want een beter milieu begint bij jezelf. 

Of is dat naïef en te kort door de bocht? Je kunt trots elektrisch rijden en afval scheiden, maar heeft dat zin als grote bedrijven blijven vervuilen en de regering niet wil investeren in een circulaire economie? Moet je je dan schuldig voelen, als het niet lukt om ethisch te consumeren? 

In deze reeks onderzoeken we groene keuzes en hun impact. Helpen alle kleine beetjes of zijn het slechts druppels op een gloeiende plaat?

ALLE LEZINGEN ZIJN TERUG TE ZIEN, LINKS ONDERAAN DEZE PAGINA!

Leestips

Programma

06FEB
dinsdag 6 februari 2018 - 20:00
Wij zijn onderdeel van een consumptie- en wegwerpmaatschappij. Historicus dr. Peter van Dam legt uit hoe die is ontstaan. Kan het ook anders?
13FEB
dinsdag 13 februari 2018 - 20:00
Veel mensen brengen braaf hun plastic en papier naar de bakken, maar wat dan? Recycling-expert prof. Peter Rem over de zin en onzin van afvalscheiding.
20FEB
dinsdag 20 februari 2018 - 20:00
Milieukundige dr. Sanderine Nonhebel schetst hoe een duurzame voedingsketen eruitziet. Redden we de aarde als iedereen vegetariër wordt?
27FEB
dinsdag 27 februari 2018 - 20:00
SOMO-onderzoeker Martje Theuws en Rank a Brand-oprichter Niels Oskam over de verborgen impact van kleding én hoe je daar als consument mee om kunt gaan.
06MRT
dinsdag 6 maart 2018 - 20:00
Prof. René van der Duim ziet toerisme als een belangrijk instrument voor natuurbescherming, vooral in Afrika. Hoe kun jij duurzaam op reis?
13MRT
dinsdag 13 maart 2018 - 20:00
Prof. Anke van Hal doet onderzoek naar duurzaam bouwen. Wat doet een eco-vriendelijk huis voor mens en milieu? En waarom word je daar gelukkiger van?
20MRT
dinsdag 20 maart 2018 - 20:00
De duurzaamheidsmissie moet inclusiever, aldus bestuurskundige dr. Shivant Jhagroe. Waarom staan laadpalen voor elektrische auto's alleen in betere buurten?
27MRT
dinsdag 27 maart 2018 - 20:00
Een beter milieu begint bij jezelf, luidt de slogan. Dat is nogal een verantwoordelijkheid, stelt milieufilosoof prof. Marc Davidson. Kunnen we die wel aan?

Blogs

woensdag 28 maart 2018
Milieufilosoof Marc Davidson stelt dat een beter milieu en betere wereld écht wel bij jezelf begint. Minder kinderen, minder autorijden, minder consumeren. En groen stemmen.
woensdag 21 maart 2018
Bestuurskundige Shivant Jhagroe trekt aan de bel: onze huidige opvatting van duurzaamheid creëert een nieuwe tweedeling in de samenleving, een 'groene klasse' en een 'grijze klasse'. 
woensdag 14 maart 2018
Volgens prof. Anke van Hal is niet alleen het duurzaamheidsgehalte in een huis belangrijk. Er moet ook geluisterd worden naar wat de bewoner wil.
woensdag 7 maart 2018
We gaan allemaal graag op vakantie, soms proberen we dat een beetje duurzaam in te vullen. Maar kan dat eigenlijk wel?
woensdag 28 februari 2018
De kledingindustrie leunt op moderne slavernij. Eén keer in de zoveel tijd is daar ophef over, maar er verandert weinig.
woensdag 21 februari 2018
Een steeds grotere groep mensen laat trots het vlees in hun maaltijd achterwege. In hoeverre verklein je daarmee je eigen ecologische voetafdruk?
woensdag 14 februari 2018
Denk je goed te doen door plastic te scheiden, blijkt dat het grootste gedeelte gewoon in de brand gaat.
woensdag 7 februari 2018
Steeds meer mensen zijn zich bewust van de schade die overvloedig consumeren aanricht. Het kopen van eerlijke en duurzame producten is een goed begin, maar niet genoeg.

Delen