Tv-series ontleed

Wetenschappelijk verantwoord bingen

We leven in het gouden tijdperk van tv-series en marathonzittingen zijn niet ongewoon. Maar kunnen we ook iets leren van wat we zien? Met vier wetenschappers verdiepen we ons in forensische psychologie, terrorismebestrijding, anarchie en monarchieën.

Eerder in deze serie sprak antropoloog Martijn Oosterbaan over Narcos, literatuurwetenschapper Frank Brandsma over Game of Thrones, criminoloog Annemarie Slotboom over Orange is the new black en staatsrechtkundige Wytze van der Woude over House of Cards. De lezingen kun je hier terugkijken.

Programma

19FEB
maandag 19 februari 2018 - 17:30
Kunnen we de mens achter de misdaad écht doorgronden? Jurist en psycholoog dr. Lydia Dalhuisen over het 'profilen' van criminelen.
19MRT
maandag 19 maart 2018 - 17:30
Historicus prof. Jacco Pekelder legt uit dat er in de strijd tegen terrorisme meer dan twee kampen zijn.
16APR
maandag 16 april 2018 - 17:30
Kunnen we leven in een wereld zonder overheid, wetshandhaving of sociale structuren? Bestuurskundige prof. Albert Meijer over over macht en Macchiavelli.
14MEI
maandag 14 mei 2018 - 17:30
Wat is de pracht, kracht en macht van de Windsors en Oranjes? Cultuurhistoricus dr. Jeroen Koch over de koninklijke families in NL en GB.

Blogs

dinsdag 15 mei 2018
Van onze eigen Maxima tot Meghan Markle: de leden van het koningshuis zijn celebrities geworden. Hoe is dat zo gekomen?
vrijdag 27 april 2018
Cultuurhistoricus dr. Jeroen Koch van de Universiteit Utrecht dook de Nederlandse geschiedenis in en onderzocht ons Koningshuis. Is daar net zoveel drama te vinden als in The Crown?
woensdag 18 april 2018
Wat de serie The Walking Dead interessant maakt, zijn niet de walking dead. Het is de constante dreiging en de manier waarop mensen daarop reageren.
woensdag 21 maart 2018
Het succes van de tv-serie 'Homeland' verraadt onze fascinatie voor terrorisme en contraterrorisme. Niet alles dat je in de serie ziet én wat men in de echte wereld doet snijdt echter hout.
woensdag 21 februari 2018
'Profiling' is populair in Hollywood en wordt gebruikt door échte FBI-agenten, maar een solide wetenschappelijke basis is er niet.

Delen