Koopmans

Prof. dr. Marion Koopmans

Viroloog
1 event
maandag 15 maart 2021 (20:00)
Viroloog prof. dr. Marion Koopmans is hoofd van de afdeling virologie van het Erasmus MC en lid van het Outbreak Management Team van het RIVM.

Marion Koopmans groeide tijdens de coronacrisis uit tot een BN’er. ‘Viroloog van Nederland’ zou je haar kunnen noemen. Ze schoof aan in een groot aantal televisieprogramma’s, nam zitting in adviescommissies en legt keer op keer in heldere taal uit wat we wel en niet kunnen weten over het coronavirus en hoe het onderzoek daarnaar in elkaar zit. Ze is een wereldleider binnen het onderzoek naar virusverspreiding en zorgt dat de resultaten worden toegepast.

Ze heeft zitting in een groot aantal adviescommissies op het gebied van gezondheid en virusbestrijding. Ze is ze lid van het OMT, de Gezondheidsraad en het adviespanel van de Europese Commissie. Ook maakt ze deel uit van het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat in China op zoek gaat de oorsprong van covid-19.

Ze is gespecialiseerd in hoe pandemieën zich verspreiden en hoe ze bestreden kunnen worden. Met haar onderzoek heeft ze sterk bijgedragen aan de bestrijding van uitbraken van ebola, zika en coronavirussen. Ze is de initiatiefnemer van het wereldwijde NoroNet-netwerk voor onderzoek aan norovirussen, in de volksmond ‘buikgriep’. In 2018 kreeg ze de NWO-Stevinpremie van 2,5 miljoen euro, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.