Studium Generale

Studium
Generale

Challenges

Studium Generale Universiteit Utrecht stelt prikkelende vragen en zet aan tot denken. Dat doen we in discussies, lezingen, talkshows en artikelen door wetenschap aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen te koppelen. Eens per jaar proberen we je nog actiever te betrekken bij wetenschap, door middel van een online challenge gekoppeld aan actueel wetenschappelijk onderzoek.

Dit jaar doen we dat met de Groene Challenge. Dertig dagen lang geven we duiding bij klimaatvraagstukken en laten we je reflecteren op je eigen standpunten en gedrag.

In 2020 kon je meedoen aan de Weerchallenge - als ode aan de Utrechtse bioloog en astrofysicus prof. Marcel Minnaert. Weerman en meteoroloog Peter Kuipers Munneke riep op naar buiten te gaan, verschijnselen te spotten en foto's of vragen in te sturen. Een uniek project om je kennis te laten maken met de wetenschap achter het weer. En het 'regende' reacties We hebben bijna 1000 foto's ontvangen. En niet alleen dat: er zijn totaal ook ruim 200 vragen gesteld, over wolkensoorten, regenbogen, mist, halo's en nog veel meer! Onze inbox stroomde vol met leuke reacties van deelnemers. De vlogs zijn bijna 5000 keer bekeken op Facebook en Youtube. En daarnaast was er ook vanuit de pers veel aandacht (o.a. BNR Radio, AD UN en NPO1).

In 2019 kon participeren in de Food challenge. Waarin we aan de hand van wetenschappelijke testjes ons eetgedrag onderzochten. Hoeveel voedingskeuzes maak je op een dag? Door je voedselomgeving met andere ogen te bekijken, bewuster te proeven leerde je meer over je eetgedrag.

Contact

Wil je meer weten over de huidige of eerdere challenges van Studium Generale? Of heb je een goed idee voor een nieuwe challenge? Mail dan naar info[at]sg.uu.nl (waarbij je [at] vervangt door @).

Met dank aan

Dit project is mede tot stand gekomen dankzij bijdragen van:

  • Dr. Edwin Pos
  • Dr. Niko Wanders
  • Dr. Claudia Wieners
  • Chris Julien
  • Lorenzo Margiotta
  • Frank Jan van Lunteren (ontwerp/techniek website)
2022 © Studium Generale Universiteit Utrecht