Leven voorbij de genen

9
feb
2016

Leven voorbij de genen

Filosofisch Café
Wat maakt de mens, mens? Zijn het de genen, de processen in het brein - of is het toch iets anders? Prof. Jos de Mul geeft een reflectie.

De biologie heeft grote invloed op het mensbeeld. Na Darwin overheerste een visie waarin al wat leefde gezien werd als uitkomst van evolutionaire processen. Bioloog Richard Dawkins bracht de mens terug tot een voertuig van zelfzuchtige genen. Dick Swaab reduceert de essentie van de mens tot processen in het brein. Komen we zo dichter bij een antwoord op wat de mens is?

Volgens de filosoof prof. dr. Jos de Mul zijn zulke reductionistische benaderingen van de mens problematisch. Niet alleen worden daarin typisch menselijke eigenschappen 'wegverklaard', maar ze impliceren ook een nihilistische moraal. Oxford bioloog Denis Noble stelt een alternatieve benadering van het leven voor. De Mul reflecteert hierop en laat zien dat deze meer recht doet aan de veelzijdigheid van het menselijk leven.

Spreker

Datum & tijd
Dinsdag 9 februari 2016 (19:15-21:00)
Locatie
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Direct in je agenda

Over deze serie

Filosofisch Café

Vanaf 2020 is de organisatie van het Filosofisch Café in handen van het Departement Filosofie en Religiewetenschappen. Meer informatie over de aanstaande evenementen kan je op hun Facebook pagina vinden. In ons archief kan je de opnames en blogs van de afgelopen jaren terugvinden.