Missie & visie

Algemene informatie

Welkom bij Studium Generale van de Universiteit Utrecht! Ontmoet befaamde wetenschappers, debatteer met denkers en luister naar schrijvers die hun drijfveren blootleggen. Studium Generale is het podium van de Universiteit Utrecht, waar studenten, docenten en andere geïnteresseerden kennis kunnen maken met alle mogelijke vakgebieden.

Suggesties?

Heb je een goed idee voor een onderwerp of spreker voor een lezing? Laat het ons weten via info[at]sg.uu.nl 

De symposia, lezingen en debatten van Studium Generale zijn gratis en voor iedereen zonder reservering toegankelijk. Je kunt ze afzonderlijk of in serie volgen. Iedereen is welkom en er is geen overhoring achteraf! De meeste lezingen worden 's avonds gehouden in het Academiegebouw aan het Domplein of in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek op de Uithof.

Wat Google je niet vertelt

Bij Studium Generale zie je wat je zappend niet ziet en hoor je wat Google je niet vertelt. Kennis opdoen, dat doe je tijdens je studie en daarna. Uit boeken, of, nog makkelijker, via internet. Bij Studium Generale ontmoet je de wetenschappers en denkers achter de kennis. Je kunt met hen in discussie en ontmoet andere geïnteresseerden.

Studium Generale biedt iedereen de mogelijkheid kennis te maken met een vakgebied zonder verdere verplichtingen. Een toegankelijk programma op academisch niveau, te volgen zonder voorkennis. Waarom vindt de universiteit dit belangrijk? Omdat academische vorming meer is dan vakinhoudelijke kennis. En omdat de wet bepaalt dat de universiteit aandacht moet schenken aan de samenhang van wetenschappen en aan de maatschappelijke aspecten van wetenschap.

Omdat leren nooit ophoudt en maatschappelijke discussies over kennis, ook anderen dan docenten en studenten aangaan, is het programma altijd open geweest voor iedereen van 18 tot 100.