Weerbare waarheid

4
mei
2016

Weerbare waarheid

4 mei-lezing
Filosoof dr. Tinneke Beeckman helpt ons weerbaar te worden door kritisch te denken over verschillende houdingen tot het verleden.

Na de aanslagen in Brussel en Parijs barstte de discussie over de waarden van de Europese samenleving in alle hevigheid los. In de politiek en media horen we dagelijks dat die waarden - onze vrijheid voorop - verdedigd moeten worden. Maar hoe kunnen we vrijheid verdedigen als we de fundamenten ervan niet begrijpen? Wat hebben we aan waarheid als niet iedereen daar in gelooft? Juist nu globalisering het Europese continent ingrijpend verandert, is inzicht in de erfenis en traditie belangrijk. Filosoof en schrijver Tinneke Beeckman beschrijft verschillende houdingen tot het verleden. Zo helpt ze ons weerbaar te worden door kritisch te denken. Dat kan pijnlijk zijn, maar het moet.

Na afloop van Beeckmans lezing zal pianist Matteo Mijderwijk een solowerk ten gehore brengen dat hij speciaal voor deze gelegenheid componeerde.

Deze lezing vindt plaats direct na de dodenherdenking op het Domplein. Daarmee draagt de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Utrechts Comité 4 mei-herdenking, bij aan een actuele vorm van herdenken. Zo houden we ook de herinnering levend aan de Utrechtse wetenschapper prof. dr. Victor Koningsberger, voor wie kritisch denken de kern vormde van academische vorming. Op 25 november 1940 nam Koningsberger in een openbare toespraak als eerste hoogleraar in Nederland het op voor Joodse collega's die door de Duitse bezetters van de universiteit werden verbannen.

Deuren open om 20.15u, vanaf dan speelt Matteo Mijderwijk tot 20.30u. Om 20.30u start de lezing.

Sprekers

Datum & tijd
Woensdag 4 mei 2016 (18:15-19:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Direct in je agenda

Over deze serie

4 mei-lezing

Elk jaar organiseert Studium Generale de 4 mei-lezing, hierin onderzoeken we wat herdenken tegenwoordig betekent.