Voorbij de witte onschuld

26
apr
2017

Voorbij de witte onschuld

Duister verleden
Antropoloog prof. Gloria Wekker kijkt naar het verleden om hedendaags racisme te begrijpen. Wat is de invloed van 400 jaar kolonialisme op ons denken?

DEZE LEZING IS WEGENS VERWACHTE DRUKTE VERPLAATST NAAR TIVOLIVREDENBURG (IN DE HERTZ ZAAL).

'Wij zijn tolerant en niet racistisch.' Het is een veelgehoorde reactie als er weer eens geklaagd wordt over het afschaffen van Zwarte Piet. Maar het bestaan van racisme in Nederland is moeilijk te ontkennen. Etnische profilering door Nederlandse politieagenten is aan de orde van de dag en ook op de arbeidsmarkt wordt zichtbaar gediscrimineerd. Volgens cultureel antropoloog prof. dr. Gloria Wekker (UU) moeten we naar het verleden kijken om de huidige situatie te begrijpen. Welke sporen heeft 400 jaar kolonialisme in onze samenleving nagelaten? Hoe beïnvloedt dat verleden ons huidige gedrag en denken? En kan een groter bewustzijn van die geschiedenis helpen om hedendaags racisme te lijf te gaan?

Lezing start om 20.15u en de inloop is vanaf 19.30.

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 26 april 2017 (18:15-19:45)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Direct in je agenda

Over deze serie

Duister verleden

Nieuwe of voorheen verzwegen informatie dwingt ons met andere ogen naar het verleden te kijken. Welke verhalen zijn dominant en waarom? Vierdelige serie over de zwarte bladzijden in de Nederlandse geschiedenis.