Bouwen op de puinhopen

25
nov
2019

Bouwen op de puinhopen

Wat een ramp
Als je woonplaats verwoest is, heeft dat grote impact. Hoe herbouw je een stad zonder de geschiedenis te ontkennen? Met architect Arna Mačkić (Studio LA).

Kerken, bruggen en pleinen zijn meer dan plekken van steen. Het zijn plekken waar wordt getrouwd en begraven, waar mensen elkaar ontmoeten, waar wordt gelachen en gezoend. Gebouwen zijn zo ook een verzameling persoonlijke verhalen en herinneringen. Als de stad waar je leeft verwoest is door oorlog, heeft dat dus een enorme impact. Het gebeurde bijvoorbeeld met het Syrische Aleppo, het Bosnische Mostar, maar ook dichter bij huis, met Rotterdam. Hoe bouw je een stad weer op als haar verleden is gewist? Hoe geef je mensen weer een plek om nieuwe herinneringen te maken, zonder de oude te vergeten?
 
Architect Arna Mačkić (Studio LA) is specialist in wederopbouwarchitectuur. The Guardian selecteerde haar boek Mortal Cities & Forgotten Monuments als een van de beste architectuurboeken uit 2016. Hierin onderzoekt ze de impact die de verwoesting van cultureel erfgoed door oorlogen heeft op de gemeenschappelijke identiteit, en hoe architectuur deze identiteit opnieuw vorm kan geven.

Bestel je gratis ticket op de site van TivoliVredenburg. N.B. van dit event wordt op verzoek van de spreker geen opname gemaakt.

Spreker

Datum & tijd
Maandag 25 november 2019 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Zie ook
Direct in je agenda

Over deze serie

Wat een ramp

Drie wetenschappers en een architect gaan op zoek naar de betekenis en impact van catastrofes.