Je achtergrond op de voorgrond

17
apr
2019

Je achtergrond op de voorgrond

Op zoek naar je roots
Hoe zijn afkomst, identiteit en samenleving verbonden?

Dat je afkomst bepaalt wie je bent lijkt iets vanzelfsprekends. Maar dat is het allerminst, volgens antropoloog dr. Marleen de Witte (UvA). Hoe je jezelf ziet en waar je je mee verbonden voelt is volgens haar een creatief proces. Doormiddel van bijvoorbeeld kleding, muziek en haarstijl laat je zien wie je bent. Die zoektocht naar je eigen ‘ik’ is typerend voor jonge mensen, maar voor jongeren met dubbele roots heeft dit een extra lading. Hoe geef je vorm aan je (culturele) identiteit wanneer anderen je altijd beschouwen als ‘anders’?

Op straat en op social media ontstaan nieuwe cultuuruitingen waarin roots op de voorgrond staan. Stedelijke millennials omarmen hun Afrikaanse achtergrond door hun haar in te vlechten en naar afrobeats te luisteren. Jonge moslima’s combineren modieuze hoofddoeken met lange jassen en skinny-jeans. En jongeren met Aziatische ouders vinden op ‘Asian parties’ aansluiting bij een pan-etnische Aziatische identiteit. Waarom benadrukken veel jongeren hun dubbele wortels? Hoe vormt popcultuur een politiek middel om negatieve representatie en ongelijkheid aan de kaak te stellen? De Witte bestudeert deze ontwikkelingen en plaatst ze in context.

Jeffrey Mensah, mede-oprichter van L'Origin3, een modemerk met wortels in Ghana en de Bijlmer, vertelt over zijn merk en het idee daarachter.  

 

 

Sprekers

Datum & tijd
Woensdag 17 april 2019 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Direct in je agenda

Over deze serie

Op zoek naar je roots

Vier wetenschappers spreken over de menseigen zoektocht naar 'wortels', wat je daaruit kunt afleiden en welke waarde we daaraan toekennen.