Hoe traceer je de oorzaak van kanker?

11
nov
2020

Hoe traceer je de oorzaak van kanker?

Livestream
Spoorzoeken
Wie ziek is wil weten waardoor. Kankerwetenschapper dr. Ruben van Boxtel over hoe je met behulp van DNA de ontstaansgeschiedenis van een tumor kunt onderzoeken.

Bij de recherche telt DNA op een plaats delict vaak als spoor. Maar in kankeronderzoek kun je DNA benaderen als de plaats delict zelf. Mutaties in het DNA van de kankercel zijn namelijk aanwijzingen die kunnen onthullen hoe de kankercel ooit is ontstaan. Kankeronderzoekers proberen nu te bepalen wat je allemaal als spoor kunt rekenen, en wat die sporen veroorzaakt.

Kankerwetenschapper dr. Ruben van Boxtel (Prinses Máxima Centrum) is een belangrijke speler in die ontwikkeling. Hij legt op begrijpelijke manier uit hoe hij mutaties in het DNA onderzoekt, en hoe hij daardoor terug kan zien wanneer een tumor is begonnen en hoe die is gegroeid. Was bijvoorbeeld uv-straling de belangrijkste oorzaak van de tumor, lag er een overerfbare afwijking aan ten grondslag, of speelde er nog iets anders? Van Boxtel probeert zo antwoord te vinden op misschien wel de grootste, nog onbeantwoorde vraag uit de gezondheidszorg: hoe ontstaat kanker?

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 11 november 2020 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Livestream link
Direct in je agenda

Over deze serie

Spoorzoeken

Een onopgeloste moordzaak, het leven van de Romeinen of het uitsterven van de dinosaurussen: experts laten zien hoe zij puzzelend met bewijsstukken het verleden reconstrueren.