De Duiders over de stikstofcrisis

28
sep
2022

De Duiders over de stikstofcrisis

De Duiders
Wetenschappers over het nieuws van de dag

Het is de volgende in een steeds langere reeks van crises: de stikstofcrisis. We lezen over protesterende boeren, debatterende wetenschappers en ruziënde politici. Begin dit jaar zette een uitspraak van de Raad van State de situatie in één klap op scherp. Nederland moet zijn stikstofuitstoot per direct verminderen. Het vormde de aanleiding van een nieuwe reeks protesten tegen het overheidsbeleid. Beleid dat in de afgelopen jaren niet heeft kunnen voorkomen dat we in deze kritieke situatie terecht zijn gekomen. Waarom lijkt er maar geen oplossing te komen voor dit probleem? 

Inmiddels zijn we de nodige snelwegblokkades verder, hangt het land vol met omgekeerde protestvlaggen en wordt er getwist over de wetenschappelijke basis onder het beleid. Waar gaat deze crisis nou eigenlijk echt over en waarom leidt het tot zoveel woede? En waarom wordt de wetenschappelijke basis voor een oplossing steeds opnieuw ter discussie gesteld?

In gesprek met expert Hens Runhaar
Deze vragen stellen we aan bestuurskundige prof. dr. Hens Runhaar (UU), expert in het beleid rondom biodiversiteitsherstel. Hij onderzoekt waarom duurzame initiatieven in de landbouw wel of niet aanslaan in steden en op het platteland. Samen met hem bekijken we welke mechanismen duurzame en natuurinclusieve landbouw op dit moment blokkeren, en hoe we een weg kunnen vinden uit deze voortslepende crisis.

De Duiders is een programma van Podium, Studium Generale Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg.

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 28 september 2022 (20:15-21:15)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

De Duiders

Iedere maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons iedere dag bereikt.