Klimaatpolitiek: van idealen naar actie

12
mrt
2024

Klimaatpolitiek: van idealen naar actie

Kantelpunten in het klimaat
Hoe komen we op tijd in beweging voor het klimaat? Met historicus prof. Liesbeth van de Grift en sociaal psycholoog prof. Jan Willem Bolderdijk.

Een radicale omslag is nodig, willen we onder de twee graden opwarming blijven. Het is makkelijk om daar cynisch van te worden en de handdoek in de ring te gooien. Is niet alles wat we doen een druppel op een gloeiende plaat? Maar, zegt historicus prof. Liesbeth van de Grift (UU), de geschiedenis laat zien dat fundamentele veranderingen, zoals revoluties, onverwacht kunnen plaatsvinden. Ideeën van mensen over wat normaal of wenselijk is, kunnen plotseling kantelen – denk aan de uitbreiding van kiesrecht en de afschaffing van zwarte piet. Wat kunnen we leren van een historische blik op de klimaatcrisis? Sociaal psycholoog prof. Jan Willem Bolderdijk (UvA) doet onderzoek naar social tipping points. Wanneer leidt duurzaam gedrag van een kleine minderheid tot een systeemverandering?

In samenwerking met het Copernicus Institute of Sustainable Development.

Sprekers

Datum & tijd
Dinsdag 12 maart 2024 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

Kantelpunten in het klimaat

Als de opwarming van de aarde doorzet, vrezen wetenschappers voor onomkeerbare veranderingen in het klimaat en de natuur. Hoe goed hebben we zicht op wat ons te wachten staat? En wat is ervoor nodig om de mens in beweging te krijgen?