Event

Neem een slok van de . Proef goed en probeer de smaak te omschrijven. Gebruik daarvoor minimaal 3 woorden, liefst meer.

Verder

Op de achterkant van flessen wijn en pakken koffie staan vaak uitvoerige smaakbeschrijvingen. Om die beschrijvingen te kunnen analyseren categoriseren geur- en smaakonderzoekers drie soorten termen. Zo zijn er specifieke termen, die verwijzen naar een bepaalde bron van een geur of smaak. Denk bijvoorbeeld aan 'citroen' of 'chocolade'. Daarnaast kan je ook evaluatieve termen gebruiken, die een waardering uiten zoals 'vies' of 'lekker'. Tot slot zijn er abstracte termen die een associatieve beschrijving geven, zoals 'fris' of 'zoet'.

Jij scoort als volgt op deze drie termen:

Specifiek
Abstract
Evaluatief

Geur- en smaakonderzoeker dr. Ilja Croijmans (UU) onderzocht of koffie- en wijnexperts andere smaakbeschrijvingen geven dan leken. Wat bleek? Zowel leken als experts gebruiken alle drie de soorten termen, maar experts gebruiken relatief meer specifieke termen om te beschrijven wat ze proeven.

Verder

Als hulpmiddel om smaken te (leren) proeven zijn er voor verschillende producten smaakwielen. Een smaakwiel geeft een overzicht van de meest voorkomende smaken in een product. Herken je termen uit het smaakwiel in jouw beschrijving?

Verder

Nu je een smaakwiel hebt gezien kan je nog eens proberen woorden te vinden voor wat je proeft. Neem opnieuw een slok. Proef goed en probeer de smaak te omschrijven.

Verder

Jij scoort nu alsvolgt op de drie termen:

Specifiek
Abstract
Evaluatief
Verder

Nu je weet wat volgens onderzoekers de experts van de leken onderscheid zijn we erg benieuwd naar hoe jij jezelf beoordeelt. Daarom hebben we nog een paar vragen voor je.

Verder

1/5. Ik weet behoorlijk veel van .

Zeer sterk mee oneens
Zeer sterk mee eens

2/5. Ik voel me niet heel erg deskundig op het gebied van .

Zeer sterk mee oneens
Zeer sterk mee eens

3/5. In mijn vriendengroep ben ik één van de 'experts' op het gebied van .

Zeer sterk mee oneens
Zeer sterk mee eens

4/5. Vergeleken met andere mensen weet ik minder van .

Zeer sterk mee oneens
Zeer sterk mee eens

5/5. Als het op aankomt weet ik eigenlijk niet zo veel.

Zeer sterk mee oneens
Zeer sterk mee eens

Dank voor je deelname aan deze challenge! Oefening baart kunst, blijf dus proeven en praat erover met anderen. Dat is de beste manier om je smaak verder te ontwikkelen en meer te proeven.

Maar dit is niet alles! Ilja Croijmans zou voor zijn vervolgonderzoek je graag nog wat extra vragen willen stellen over jouw geurbewustzijn. Wil je zijn onderzoek verder helpen? Klik dan op de volgende link:

Naar de vragenlijst

Of sluit deze challenge en ga verder met een van de andere challenges over je eetgedrag.

Sluiten

2. Smaak

Wat proef je eigenlijk?

De looptijd van deze Challenge is voorbij. Je kunt nog steeds alle testen doen, alleen worden de resultaten niet meer verwerkt in het onderzoek van de betrokken wetenschappers.

De een heeft graag een bruine boterham met kaas, de ander een olijvenciabatta met pecorino en tomatentapenade. Smaken verschillen en we eten wat we zelf lekker vinden. Maar hoe goed weten we eigenlijk wat we proeven? Hoe benoem je het verschil tussen een fles huiswijn of een dure Franse fles? Of het verschil tussen oude Goudse kaas en pecorino? Kan je het verschil eigenlijk wel goed omschrijven?

Naast wat je kan proeven op je tong is wat je ruikt een belangrijke factor voor je smaak. De combinatie geeft jouw ervaring van wat je eet of drinkt. Voor iedereen is deze ervaring anders, want ieder setje receptoren op de tong en in de neus verschilt per persoon. Zo proeft de een meer dan de ander. Maar ook taal en ervaring spelen een belangrijke rol. Hoe meer je oefent in het omschrijven van hetgeen je proeft, hoe eerder je smaken zal herkennen.

Taal creëert categorieën in je smaakervaring en maakt het mogelijk om je ervaringen uit te wisselen. Misschien smaakt een aardbei voor de een net iets anders dan voor de ander, maar door onze ervaring en door gebruik te maken van taal begrijpen we wel waar we het over hebben.

Challenge

Ben jij een smaakexpert, een echte fijnproever? Of is het voor jou knap lastig om te omschrijven wat je proeft? Doe de challenge en kom erachter. Pak een kop koffie of een glas wijn en klik op een van de onderstaande producten om de test te starten.

Wist je dat

...de meeste mensen weten dat er vier smaken zijn: zout, zoet, zuur en bitter. Maar wist je ook dat er nog een vijfde smaak bestaat? Umami! Een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent. Denk aan verse zalm, truffel, tomaat en paddenstoelen.

...iedereen geuren en smaken net even anders ervaart? Dat heeft te maken met onze genen. Dit is soms subtiel en soms niet: de een vindt koriander heerlijk, voor de ander is het een hap zeepsop.

...dezelfde geur een aangename of walgelijke reactie kan oproepen? Het geurprofiel van Parmezaanse kaas en braaksel liggen zo dicht bij elkaar dat geblinddoekte proefpersonen het verschil niet ruiken.

...ongeoefende wijndrinkers goedkope wijn vaak lekkerder vinden dan dure wijn?

...professionele wijnproevers witte wijn die met een rode vloeistof is gekleurd maar moeilijk van echte rode wijn kunnen onderscheiden? Het illustreert hoe zicht en smaak aan elkaar gekoppeld zijn.

Facebook Twitter Youtube Instagram
2019 © Studium Generale Universiteit Utrecht