Event

Voordat we beginnen drie korte vragen.

1/3. Hoe snel eet je in vergelijking tot mensen waarmee je normaal gesproken eet?

Erg langzaam
Erg snel

Voordat we beginnen drie korte vragen.

2/3. Hoe vol zit je op dit moment?

Helemaal niet vol
Heel vol

Voordat we beginnen drie korte vragen.

3/3. Hoe verzadigd ben je op dit moment?

Helemaal niet verzadigd
Heel verzadigd

Om je eetsnelheid te bepalen moeten we zo exact mogelijk het gewicht van het voedingsmiddel weten. Gebruik daarom een weegschaal om het gewicht te bepalen. Geen weegschaal in huis? Laat het veld dan open en ga verder.

Om de resultaten goed te kunnen vergelijken moet je de appel in hapklare stukjes snijden.

Ongeschild
Geschild

Om de resultaten goed te kunnen vergelijken vragen we je om geen boter te gebruiken en de boterham met een laag kaas te bedekken.

Om de resultaten goed te kunnen vergelijken moet je minstens 200 ml of gram yoghurt in je bakje hebben.

Verder

Als je de knop aanzet start de tijdsmeting. Eet op jouw normale tempo totdat het eten op is en zet de knop dan weer uit.

Niet aan het eten
Ik ben klaar met eten

Wist je dat ...je bewuster kunt eten door je aandacht te richten op het eten en afleidingen zoals tv en lezen te vermijden?

Wist je dat ...je bewuster kunt eten door signalen van je lichaam, zoals honger, dorst of verzadiging, te herkennen?

Wist je dat ...je bewuster kunt eten door langzamer te eten? Kauw wat vaker of neem een pauze voordat je een tweede portie opschept.

Wist je dat ...snelle eters gemiddeld sneller eten omdat ze grotere brokken doorslikken dan langzame eters?

Wist je dat ...het ongeveer ongeveer 15 tot 20 minuten duurt voordat onze hersenen doorhebben dat onze maag vol zit?

Om het onderzoek naar de relatie tussen eetsnelheid en BMI te repliceren willen Paul Smeets en Monica Mars je nog een aantal vragen stellen. Deze gegevens hebben ze nodig om je BMI te berekenen.

Vrouw
Man
Anders
Verder

Om het onderzoek naar de relatie tussen eetsnelheid en BMI te repliceren willen Paul Smeets en Monica Mars je nog een aantal vragen stellen. Deze gegevens hebben ze nodig om je BMI te berekenen.

Verder

Om jouw meetresultaten tussen de producten straks te kunnen koppelen vragen we je emailadres. Die slaan we versleuteld op zodat we jouw data later aan elkaar kunnen linken.

Verder

In onderstaande meter kan je zien hoe je scoort tegen een set referentiedata.

Verder

Dank voor je deelname aan deze challenge! Kom later terug om de test te herhalen voor een ander voedingsproduct. Zo leer je of je eetsnelheid varieert per product en je helpt de dataset te verbreden zodat Paul Smeets en Monica Mars er een betere analyse op uit kunnen voeren.

Sluiten

3. Eetsnelheid

Hoe snel zit jij vol?

De looptijd van deze Challenge is voorbij. Je kunt nog steeds alle testen doen, alleen worden de resultaten niet meer verwerkt in het onderzoek van de betrokken wetenschappers.

Inzicht in je eigen eetgedrag gaat om wat je eet, maar net zo goed om hoeveel je eet. De meesten van ons zijn niet elke dag met weegschalen in de weer om precies te meten hoeveel we elke dag binnenkrijgen. En als je aan het eten bent, wanneer stop je dan precies? Tot de pot leeg is of eet je tot je vol zit?

Samen met neurowetenschapper dr. Paul Smeets (UU) onderzoeken we in deze challenge wat de invloed is van eetsnelheid op je eetgedrag. Want een andere factor die bepaalt hoeveel eten we binnen krijgen is het tempo waarmee we dat doen. Als we vaker met dezelfde mensen aan tafel zitten, weten we precies wie als eerste het bordje leeg heeft en wie nog bezig is terwijl de anderen al aan het toetje denken. Eetsnelheid is dus een persoonskenmerk: sommige mensen eten sneller dan anderen. Daarnaast is eetsnelheid ook een karakteristiek van een voedingsmiddel. Een rauwe wortel kauw je langzamer weg dan een hapje chocolademousse. Gezonde voedingsmiddelen zijn vaak stevig (denk aan groenten) terwijl ongezonde dingen vaak snel weg te werken zijn (fastfood staat niet alleen snel voor je neus, je eet het ook snel op).

Maar wat is het verband tussen de snelheid waarmee je eet en hoeveel je binnenkrijgt? Het is niet direct evident dat snelle eters daadwerkelijk meer eten en daardoor bijvoorbeeld dikker zijn. Precies dat heeft voedingswetenschapper Monica Mars, een collega van Paul Smeets, onderzocht in een studie naar de relatie tussen eetsnelheid en Body Mass Index (BMI). BMI is een effectieve indicator om te berekenen of je een gezond gewicht hebt. Uit haar onderzoek bleek dat snelle eters een hoger BMI hebben.

Challenge

Hoe snel ben jij als het op eten aankomt? Test jouw eetsnelheid en help mee het onderzoek naar de relatie tussen eetsnelheid en BMI te repliceren. Pak een appel, een boterham met kaas of een bakje yoghurt en klik op een van onderstaande producten om de test te starten.

Wist je dat

...je bewuster kunt eten door je aandacht te richten op het eten en afleidingen zoals tv en lezen te vermijden?

...je bewuster kunt eten door signalen van je lichaam, zoals honger, dorst of verzadiging, te herkennen?

...je bewuster kunt eten door langzamer te eten? Kauw wat vaker of neem een pauze voordat je een tweede portie opschept.

...snelle eters gemiddeld sneller eten omdat ze grotere brokken doorslikken dan langzame eters?

...het ongeveer ongeveer 15 tot 20 minuten duurt voordat onze hersenen doorhebben dat onze maag vol zit?

Facebook Twitter Youtube Instagram
2019 © Studium Generale Universiteit Utrecht