Alle fenomenen

Dauwdruppels

De herfst is het perfecte seizoen voor het zien van dauw en dauwdruppels. De mooiste dauwdruppels vind je op bladeren met korte haartjes, zoals gras of klaver. Ook als je spinnenwebben van dichtbij bekijkt zien de dauwdruppels er heel mooi uit.

In de herfst is de lucht vaak nog vrij warm en vochtig, terwijl de grond al snel aan het afkoelen is. Daardoor condenseert de waterdamp in de lucht en slaat neer op koude oppervlakten. Bij heel kleine druppels is de zwaartekracht heel klein en de oppervlaktespanning relatief groot. Die oppervlaktespanning houdt het water bij elkaar in de druppel. Daardoor blijven de druppels zitten en worden ze bijna perfect rond.

Op een spinnenweb zijn dauwdruppels extra spectaculair. Je zou misschien verwachten dat je een cilindertje van water rond de draad krijgt. Maar de oppervlaktespanning dwingt het water de vorm van druppeltjes aan te nemen, op heel regelmatige afstand van elkaar, als een parelsnoer. Een goede macrostand op je telefoon is een pre voor mooie foto’s! Voor tips met een spiegelreflexcamera kun je terecht op deze site van Canon.

De Utrechtse hoogleraar Marcel Minnaert schreef 80 jaar geleden al over de natuurkunde achter dit fenomeen.

Lees meer (lemma 105)
2021 © Studium Generale Universiteit Utrecht
Ontwerp/website door collageboys