Weerchallenge

Over

Kijk, begrijp en bewonder

Oktober is dé weermaand bij uitstek. Daarom lanceren we samen met meteoroloog Peter Kuipers Munneke de Weerchallenge. Een uniek project om je kennis te laten maken met de wetenschap achter het weer.

Elkaar binnenshuis ontmoeten is er in deze tijd misschien even niet bij. Maar samen naar buiten, dat kan natuurlijk wel. Ondanks het regenachtige weer is dat in oktober geen straf. Er zijn namelijk allerlei bijzondere weersfenomenen te zien: van heiligenschijn tot jakobsladders, en van pileuswolken tot mistschaduw. Verschijnselen die iedereen misschien weleens heeft waargenomen. Maar wie weet hoe ze precies werken? Tijdens de Weerchallenge kom je erachter.

In een aantal vlogs vertelt weerman en klimaatwetenschapper dr. Peter Kuipers Munneke (UU) je meer over de wetenschap achter het weer. Ga naar buiten, spot het verschijnsel, stuur je foto in en scoor punten. Of stel je weervraag direct aan onze weerman.

De Weerchallenge is een ode aan de Utrechtse bioloog en astrofysicus prof. Marcel Minnaert. In oktober, de mooiste weermaand van het jaar, is het precies 50 jaar geleden dat hij overleed. Hij schreef De natuurkunde van 't vrije veld, een driedelig naslagwerk waarin hij alledaagse natuurkundige verschijnselen op toegankelijke manier verklaart.

Studium Generale Challenge

Studium Generale maakte eerder een andere challenge, over ons eetgedrag. In de Food challenge onderzoek je aan de hand van wetenschappelijke testjes je eigen voedingskeuzes. Hoeveel maak jij er op een dag? Leg jezelf onder de loep, bekijk je voedselomgeving met andere ogen, proef bewuster en leer meer over je eetgedrag.

Zo stelt Studium Generale prikkelende vragen en zet aan tot denken. We zijn er voor academische verbreding en verdieping, naast je studie of werk. Koppelen wetenschap aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen. En gaan voorbij de grenzen van disciplines en de waan van de dag. Bekijk onze honderden video's, artikelen of podcasts.

Contact

Wil je meer weten over de Weerchallenge van Studium Generale? Mail dan je vraag naar info[at]sg.uu.nl (waarbij je [at] vervangt door @).

Met dank aan

Dit project is mede tot stand gekomen dankzij bijdragen van het Institute for Marine and Atmospheric Research, Departement Natuurkunde en het Public Engagement Seed Fund, allen van de Universiteit Utrecht.

Eigendom & gebruik ingezonden foto's

Ingezonden foto's blijven eigendom van de maker. Studium Generale Universiteit Utrecht zal deze alleen tonen op de website van de Weerchallenge en verder niet gebruiken of verspreiden tenzij er expliciet toestemming van de maker is gevraagd.

2022 © Studium Generale Universiteit Utrecht
Ontwerp/website door collageboys