Alle fenomenen

Heiligenschijn

Heiligenschijn is te zien als een extra heldere witte vlek rond om de schaduw van je eigen hoofd. Dit is ook een typisch herfstverschijnsel, vroeg in de ochtend als de zon net opkomt en grasvelden of weilanden bedekt zijn met dauw. Soms moet je echt goed je best doen om het te zien, maar het is een leuk optisch verschijnsel als je het ziet.

Omdat grassprieten waterafstotend zijn, zijn dauwdruppels die erop liggen bijna helemaal bolvormig. Het zonlicht recht achter je gaat recht de dauwdruppel in en wordt aan de achterkant bijna 180 graden teruggekaatst recht naar je toe, bijna precies in dezelfde richting als waar het zonlicht vandaan kwam. Daarom zie je je eigen schaduw met vlak daaromheen een heldere vlek van weerkaatst zonlicht, alsof je een aureool draagt.

Je ziet de lichte vlek alleen om je eigen hoofd, niet om die van anderen. Daar moet je niet te overmoedig van worden, zoals de 16e eeuwse kunstenaar Benvenuto Cellini. "Die dacht dat de lichtglans het teken was van zijn genialiteit!," schrijft Minnaert.

De Utrechtse hoogleraar Marcel Minnaert schreef 80 jaar geleden al over de natuurkunde achter dit fenomeen.

Lees meer (lemma 168)
2024 © Studium Generale Universiteit Utrecht
Ontwerp/website door collageboys