Alle fenomenen

Mistschaduw

Mistschaduwen zijn ook perfect om waar te nemen in de herfst. De herfst en de winter zijn de mistigste seizoenen van het jaar. Dat komt doordat de nachten lang duren en tegelijk de lucht nog relatief warm is. In de nacht koelt de grond snel af. De warme lucht condenseert dan vlak bij de grond. Daardoor ontstaat laaghangende mist, ook wel bekend als mistbanken. Die kunnen heel snel en plotseling optreden en gevaarlijke omstandigheden op de weg veroorzaken, omdat je veel minder ver vooruit kan kijken.

In kleine, ondiepe mistbanken weet het zonlicht vaak nog wel een eindje door te dringen. Als in de mistbank dan een boompje staat, of een goede vriend van je, dan werpt dat voorwerp of die persoon een schaduw in de mist. Dat is dan heel mooi te zien doordat het lijkt alsof de zonnestralen om die persoon heen stralen.

In heel zeldzame gevallen zie je precies aan de andere kant een mistboog: dat is een regenboog die ontstaat door de mistdruppeltjes. En een mistboog is helemaal wit en kleurloos, in tegenstelling tot een regenboog.

De Utrechtse hoogleraar Marcel Minnaert schreef 80 jaar geleden al over de natuurkunde achter dit fenomeen.

Lees meer (lemma 183)
2024 © Studium Generale Universiteit Utrecht
Ontwerp/website door collageboys