Alle fenomenen

Regenwolk

De regenwolk ga je sowieso zien in oktober, want de herfst is gemiddeld het natste seizoen in Nederland, vooral aan de kust. Dat komt doordat de Noordzee nog relatief warm is en daardoor ontstaan er gemakkelijk buien. Maar heb je je wel eens afgevraagd waarom regenwolken zo donker zijn?

Witte wolken, zoals schapenwolken, bestaan meestal uit heel kleine waterdruppeltjes. Kleine waterdruppels absorberen maar weinig zonlicht: er zijn per kubieke meter niet zo veel druppels. Daardoor komt er relatief veel zonlicht door een witte wolk heen.

In regenwolken zitten juist heel grote druppels, die een veel groter volume innemen. Daardoor wordt heel veel licht geabsorbeerd en ook teruggekaatst de ruimte in. Wat wij zien is de onderkant van de wolk, en daar is dan nog maar weinig licht te zien dat helemaal door de wolk heen heeft weten te komen. Daarom is een regenwolk grijs: het is eigenlijk zijn eigen schaduw. Vlieg je met een vliegtuig door een regenwolk heen dan zie je het steeds lichter worden en de bovenkant van een regenwolk is gewoon helemaal wit.

Overigens regent het in Nederland veel minder vaak dan je misschien denkt. Gerard Poels hield het elf jaar lang bij op zijn site hetregentbijnanooit.nl. Hij toonde aan aan dat de smoes "ik ga niet op de fiets naar het werk want het regent veel te vaak" direct de prullenmand in moet! Als je van huis naar je werk of school fietst, word je gemiddeld maar eens in de 15 ritjes nat. En 14 keer blijf je droog!

De Utrechtse hoogleraar Marcel Minnaert schreef 80 jaar geleden al over de natuurkunde achter dit fenomeen.

Lees meer (lemma 205-206)
2024 © Studium Generale Universiteit Utrecht
Ontwerp/website door collageboys