1491 De ontdekking van het Amerika van voor Columbus

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Opnames

Nog geen opnames in deze serie

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

Engelstalige lezing
De geschiedenis wordt geschreven door winnaars, maar soms is het interessanter om je wereldbeeld op zijn kop te zetten door te kijken naar wat er niet meer is. De Amerikaanse auteur Charles Mann werd tijdens een bezoek aan Yucatán overdonderd en betoverd door de Mayaruïnes. Hij begreep dat Columbus in 1492 een hemisfeer met mensen en culturen betrad die in alles verschilde van Europa en Azië.

Mann wijdde een meer dan 600 pagina's tellend boek aan wat historici, geografen en archeologen de afgelopen dertig jaar ontdekten over de oorspronkelijke inwoners van Amerika. Hij ontkracht talloze mythen en beschrijft de intrigerende, hoogontwikkelde wereld van Inca's, Azteken en Maya's. Amerika was waarschijnlijk dichter bevolkt dan Europa. Steden als Tenochtitlán hadden stromend water en prachtige botanische tuinen. Het rijk van de Inca's was groter dan de Ming-dynastie of het Ottomaanse Rijk. Totdat de Europeanen kwamen met hun ziektes.

In deze lezing zal Charles Mann zijn boek, dat in de VS een enorme discussie losmaakte over het Amerikaanse geschiedenisonderwijs, toelichten. Het wordt in elk geval duidelijk dat de geschiedenis van Amerika niet begint met Columbus.

Meer informatie kan je vinden op de site van Manns Nederlandse uitgever Nieuw Amsterdam.