De verboden wetenschapsmonologen

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Dagelijks worden wetenschappers met de dood bedreigd vanwege hun gedachtegoed en vanwege hun positie in de maatschappij. De verboden wetenschapsmonologen vertellen de verhalen van academici die in hun eigen land vervolgd werden en in Nederland een veilige plek vonden. Aansluitend vindt er een nagesprek plaats met bekende schrijvers, politici en journalisten.

De monologen, geschreven door Pieter Hilhorst, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Guus Pengel en Paulette Smit, zijn gebaseerd op echte verhalen van gevluchte wetenschappers. Theaterproducent, politicus en cultureel activist John Leerdam nam de regie op zich. Geen avond wordt hetzelfde, omdat de verhalen, muzikanten en acteurs per voorstelling wisselen. Het slotstuk van De Verboden Wetenschapsmonologen vindt plaats op 3 april in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

In Utrecht worden de monologen van een Iraanse en een Afrikaanse wetenschapper vertolkt door de acteurs Raymi Sambo en Manoushka Zeegelaar Breeveld. Zangeres Denise Jannah verzorgt de muzikale invulling. Aansluitend wordt er nagepraat over de voorstelling met het publiek en Eduard Nazarski (directeur Amnesty International). Het gesprek wordt geleid door Noraly Beyer.