En er was licht

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Licht doet ons letterlijk zien, want het draagt de wereld om ons heen naar de ogen. Het bepaalt ook de sfeer van de plekken waar we komen. Zo maken donkere gebouwen somber, terwijl open plekken juist energie geven. Licht regelt ook onze biologische klok: de avond doet gapen en het licht in de morgen maakt ons wakker. En soms bepaalt licht zelfs wat we voelen. Mensen lijden aan de winterblues tijdens de donkere decemberdagen en vieren vrolijk de zon op terrasjes in de lente.

Geen wonder dat licht een centraal thema is voor veel kunstenaars. Ze kleuren je gemoed, drukken er stilte mee uit of verrassen je juist met een duisternis die door merg en been gaat. Architecten spelen met natuurlijk licht of overdonderen je met een bombastische hoeveelheid kunstmatig licht. En dichters illustreren er liefde, leven en dood mee.

Tijdens de 'International Year of Light' verkennen kunstenaars en wetenschappers de mogelijkheden van licht in de beeldende kunst, architectuur en literatuur. Wat betekent het voor de mens?

Dit drieluik wordt georganiseerd in het kader van U-Meet, een initiatief waarmee alle Nederlandse universiteiten publiek betrekken bij wetenschap, en in samenwerking met het Centraal Museum Utrecht, waar op 17 oktober de tentoonstelling 'Lekker Licht' opent.

LICHT & ARCHITECTUUR
MAANDAG 14 SEPTEMBER
Lekker licht
Rogier van der Heide (lichtdesigner) en prof. dr. Leon Kenemans (Psychologische Functieleer, UU). Opening door Centraal Museum-directeur Edwin Jacobs

LICHT & BEELDENDE KUNST
MAANDAG 21 SEPTEMBER
Dr. Ghislain Kieft (Kunstgeschiedenis, UU) en Eelco van der Lingen (conservator en directeur Nest). Pianiste Sylvie Klijn verzorgt een muzikaal intermezzo.

Bekijk ook de bijbehorende animatie die gemaakt is op basis van deze lezing.

LICHT & LITERATUUR
MAANDAG 28 SEPTEMBER
Lichte kost
Ingmar Heytze (dichter) en prof. dr. Paul Wackers (Middelnederlandse Letterkunde, UU)