Evolution of Language

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Taalkundigen vermoeden het al langer: we zijn zo goed in het leren van taal, ons taalgevoel moet wel aangeboren zijn. 'Taalgenen' vond de wetenschap echter nooit, totdat onderzoekers in 2001 bij een Engelse familie met een aangeboren taalafwijking het zogenaamde FOXP2-gen aantoonden. Sindsdien volgen de ontdekkingen rond dit gen elkaar in hoog tempo op. Varianten zijn blootgelegd in meerdere soorten, van apen en muizen tot zangvogels en uitgestorven mensachtigen, zoals neanderthalers. Wat zeggen al die ontdekkingen over de oorsprong van het menselijk taalvermogen en over het verschil met dieren?

In een lezing zal prof. dr. Robert Berwick (Computational Linguistics and Engineering, MIT) spreken over het belang van het taalgen. Heeft taal een genetische basis? Daarna volgt een debat onder leiding van prof. dr. Rudie Botha (Taal en Evolutie, UU) met prof. dr. Johan Bolhuis (Gedragsbiologie, UU) en prof. dr. Frank Wijnen (Psycholinguïstiek, UU).

Studium Generale organiseert dit publieksprogramma als onderdeel van het achtste internationale congres 'Evolution of Language' in samenwerking met het Utrecht Institute of Linguistics OTS.

Je kunt ook het EvoLang Congres bezoeken tegen een sterk gereduceerd tarief. Voor studenten is dit 25 euro per dag, voor overige geïnteresseerden 50 euro (incl. lunch) voor meer informatie ga je naar de website van http://evolang2010.nl/

In samenwerking met...

Utrecht Insititute of Linguistics